Luossajärvi

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Kiruna sett frå isen på Luossajärvi.

Luossajärvi (nordsamisk: Luossajávri) er ein drygt 260 hektar stor innsjø i Kiruna, ved den sørvestlege sida til Luossavaara. Gruveselskapet LKAB har suksessivt tømt den sørlege delen av innsjøen for å kunne bryte av den såkalla sjømalmen, den delen av malmåra som strekkjer strekker seg under sjøbotnen. Dei tørrlagte områda består i dag for det meste av myr.

Miljøproblem[endre | endre wikiteksten]

Den gjenverande delen av Luossajärvi si kjemiske samansetning viser stor påverknad frå gruveverksemda. Innsjøen har høge verdiar av sulfat-, nitrat- og nitridion. Dei høge sulfatverdiane tyder på omfattande forvitringsprosesser av framfor alt karbonat- og sulfidalltid materie. Det er òg høge verdiar av kopar i innsjøen på grunn av lekkasjar frå dammane til Viscariagruva.

Fiske[endre | endre wikiteksten]

Luossajärvi er ein fiskevenlig innsjø, og kvar vinter vert det halde pilketevlingar ute på isen. Luossajärvi tyder «Laksesjø», noko som kjem av den tidlegare rike aurebestanden i innsjøen (auren tilhøyrer laksefamilien). Ting har likevel endra seg, og av dei opphavlege fiskeslaga i innsjøen, som omfatta åbor, aure og gjedde, er det berre åboren att. Det blir sett ut ein del fisk i innsjøen, i eit forsøk på å få etablert nye bestandar.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]