Mafiaøya

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Broom icon.png Denne artikkelen kan ha godt av ein språkvask, som reinskar opp målføringa og/eller innfører same språkstilen overalt.
Broom icon.svg Denne artikkelen kan ha godt av ei opprydding for å nå ein høgare standard og/eller for å verta i tråd med standardoppsettet. Sjå korleis du redigerer ei side og stilmanualen for hjelp.
Müllemmer.pngFøreslått sletta: Denne artikkelen er føreslått sletta. Du kan diskutera dette på diskusjonssida.
Mafia Airport
Krydderøya utanfor Tanzanias kyst, med Mafia Island i sør.

Mafiaøya (engelsk: Mafia Island, swahili: Kisiwa cha Mafia) er ei øy som tilhøyrer Tanzania og ligg i Det indiske hav, like utanfor Tanzanias sentrale kyst, og tilhøyrer regionen Pwani. Den er ein del av dei tanzanianske Krydderøyane og har ei anteken folkemengd på 46 437 på eit areal på vel 567 03 km² (2009), noko som òg inkluderer nokon mindre øyar rundt kysten

Folkesetnaden er i hovudsak beskjeftiget med jordbruk, fiske og turisme, og det einaste bymessig stad er distriktets administrative Kilindoni med 9 463 innbyggjarar i folketeljinga av 2002.

Historie[endre | endre wikiteksten]

Øyas historie går attende til 700-talet. Øya spelte ein gong ei betydeleg rolle i den gamle handelen mellom folk i Det fjerne austen og Aust-Afrika. Den var eit fast anløpsted for dei arabiske handelsmennene med sina dhowskuter, og på den vesle øya Chole Mjini i Chole Bay var det ein gong ein liten busetnad som var ein av dei viktigaste handelsplassane som kontrollerte handelen frå sølvgruvene i Zimbabwe.

Ein dhow

Midt på 1820-talet vart byen Kua på Juani Island angrepet av Sakalava-kannibalar frå Madagaskar som kom i 80 kanoar, dei åt mange av den lokale folkesetnaden og tok resten som slavar.

Etter ein avtale i 1890 fekk Tyskland kontroll over Mafia og reiste bygningar som framleis er synleg på Chole. Tyskland betalte sultanen av Oman, Sayyid Ali bin Said al-Said fire millionar tyske gullmark for øya, såvel som deler av kysten (noverande Tanzania). I januar 1915 vart Mafia teke av britiske troppar som base for luft- og sjøangrep på den tyske kryssaren «Königsberg».

Namnet «Mafia» stammar, anten frå arabisk morfiyeh som tyder gruppe eller arkipel, eller frå swahili mahali pa afya, som kan verta omsett med «ein helsebringende bustad».

I 1995 fekk Mafia finansiell bistand frå WWF for å skapa eit marint natursenter i staden for å gjera øya til eit turistmål.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]