Matlock

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk

Matlock

Matlock set frå Riber
Matlock set frå Riber
Plassering
Matlock is located in
Styresmakter
Land Flag of the United Kingdom.svg Storbritannia
Konstituerande land Flag of England.svg England
Grevskap Derbyshire
Distrikt Derbyshire Dales
Geografi
Innbyggjarar
 - By (2001)

10 689
Koordinatar 53°08′″N 1°33′″WKoordinatar: 53°08′″N 1°33′″W
Diverse annan informasjon
Postnummer DE4
Telefon-retningsnummer 01629
Commons-logo.svg Commons har multimedium som gjeld: Matlock

Matlock er administrasjonsbyen i Derbyshire og distriktet Derbyshire Dales i England. Han var tidlegare ein kurstad, og ligg ved elva Derwent.

Opphavleg låg det fleire små landsbyar i området: Matlock Town, Matlock Green, Matlock Bridge og Matlock Bank. I 1698 vart det oppdaga varme kjelder der, og kurhotella, kjent som «hydros», sprang opp. Folkesetnaden auka dermed valdsamt, og byen oppstod. Det største hotellet vart opna i 1853, og nedlagt i 1950-åra då administrasjonen til byen flytta inn i bygningen.

I 1893 vart det anlagt ein kabeldriven trikk gjennom byen, inspirert av trikken i San Francisco. Då han vart opna var han den brattaste trikkelinja i verda, og kosta to pennyar opp og ein penny ned. Banen vart nedlagt i 1927 etter at bilar og bussar hadde teke over.

Hovudgata i Matlock

Leys Park er ein stor viktoriansk park ved elva. Han opna i 1898, og har no ein modelljernbane på permanent utstilling i den gamle trikkestallen, som vart flytta til parken, og dessutan ein musikkpaviljong og ein dam med små motorbåtar. Båtane er dei eldste i slaget sitt som enno er i drift i Storbritannia.

Byen ligg i den sørvestlege utkanten av Peak District. Matlock Bath ligg rett sør for byen.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]