Matlock

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket

Matlock

Matlock set frå Riber
Matlock set frå Riber
Plassering
Matlock is located in
Styresmakter
Land Flag of the United Kingdom (3-5).svg Storbritannia
Konstituerande land Flag of England.svg England
Grevskap Derbyshire
Distrikt Derbyshire Dales
Geografi
Innbyggjarar
 - By (2001)

10 689
Koordinatar 53°08′″N 1°33′″WKoordinatar: 53°08′″N 1°33′″W
Diverse annan informasjon
Postnummer DE4
Telefon-retningsnummer 01629
Commons-logo.svg Commons har multimedium som gjeld: Matlock

Matlock er administrasjonsbyen i Derbyshire og distriktet Derbyshire Dales i England. Han var tidlegare ein kurstad, og ligg ved elva Derwent.

Opphavleg låg det fleire små landsbyar i området: Matlock Town, Matlock Green, Matlock Bridge og Matlock Bank. I 1698 vart det oppdaga varme kjelder der, og kurhotella, kjent som «hydros», sprang opp. Folkesetnaden auka dermed valdsamt, og byen oppstod. Det største hotellet vart opna i 1853, og nedlagt i 1950-åra då administrasjonen til byen flytta inn i bygningen.

I 1893 vart det anlagt ein kabeldriven trikk gjennom byen, inspirert av trikken i San Francisco. Då han vart opna var han den brattaste trikkelinja i verda, og kosta to pennyar opp og ein penny ned. Banen vart nedlagt i 1927 etter at bilar og bussar hadde teke over.

Hovudgata i Matlock

Leys Park er ein stor viktoriansk park ved elva. Han opna i 1898, og har no ein modelljernbane på permanent utstilling i den gamle trikkestallen, som vart flytta til parken, og dessutan ein musikkpaviljong og ein dam med små motorbåtar. Båtane er dei eldste i slaget sitt som enno er i drift i Storbritannia.

Byen ligg i den sørvestlege utkanten av Peak District. Matlock Bath ligg rett sør for byen.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]