Michel Bréal

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Gå til: navigering, søk
Michel Bréal.

Michel Jules Alfred Bréal (fødd 26. mars 1832 i Landau, død 25. november 1915 i Paris) var ein fransk filolog. Han er ofte identifisert som ein av grunnleggjarane av den moderne semantikken.

Liv og karriere[endre | endre wikiteksten]

Etter å ha studert i Weissenburg, Metz og Paris, gjekk han inn i École Normale Supérieure i 1852. I 1857 reiste han til Berlin, der han studerte sanskrit under Franz Bopp og Weber. Då han returnerte til Frankrike fekk han ei avtale i avdelinga for orientalske manuskriptar på Bibliothèque Impériale. I 1864 vart han proffesor i samanliknande grammatikk ved Collège de France, i 1875 vart han medlem av Académie des Inscriptions et Belles-lettres og i 1879 vart han inspektørgeneral for høgare utdanning inntil avskaffinga av kontoret i 1888. I 1890 vart han kommandør av Legion of Honour. Han døydde i Paris.

Sommar-OL 1896[endre | endre wikiteksten]

Bréal fann opp maratonlaupet som vart arrangert for fyrste gong under Dei 1. olympiske sommarleikane i 1896. Han var inspirert av soga om sendebodet Fidippies, som hadde springe frå byen Marathónas til Aten for å fortelja om atenarane som hadde vunne i Slaget ved Marathónas.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]