Nes kommune

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
(Omdirigert frå Nes i Akershus)
Hopp til navigering Hopp til søk
For andre tydingar av oppslagsordet, sjå Nes.
Nes kommune
kommune
Ingeborgrud kirkested.jpg
Kommunevåpen
Land Flag of Norway.svg Noreg
Fylke Akershus
Adm.senter Årnes
Areal 640,77 km²
 - land 627,21 km²
 - vatn 13,56 km²
Folketal 23 898 (1. januar 2022)
Målform bokmål
Ordførar Grete Sjøli (Ap)
Kommunenr. 3034

Nes
60°7′51″ N 11°29′21″ E
NO 3034 Nes.svg
Wikimedia Commons: Nes, Viken
Nettstad: www.nes-ak.kommune.no

Nes kommune er ein kommune i Viken fylke, som grensar i nord til Eidsvoll og Nord-Odal, i aust til Sør-Odal og Eidskog, i sør til Aurskog-Høland og Lillestrøm, og i vest til Ullensaker.

Historie[endre | endre wikiteksten]

Tettstaden Vormsund var det opphavlege kommunesentret i Nes herad, men stasjonsbyen Årnes overtok gradvis etter at Kongsvingerbanen vart bygd. I dag finn ein rådhus og kommunesentrum i Årnes, som opphavlege var kapellani under det dåverande hovudsoknet Nes med sentrum ved Vormsund. I dag er Årnes prostesete for prosten i Østre Romerike prosti. Kampå i Fenstad, Brårud, Opakermoen og Skogrand i Skogbygda (Ingeborgrud) er mindre tettstader i nordre og austre del av kommunen og i sør og i aust ligg dei større byggjefelta Aulifeltet, Tomteråsen, Neskollen og tettstaden Haga. Svanfossen som regulerer Noregs største innsjø Mjøsa ligg i Fenstad. Årnes er framleis kjenneteikna som ein stasjonsby frå det 19. hundreåret, medan Nes hovudsokn er utprega med monumentalbygningar i og omkring Vormsund, bl.a Nes kyrkjeruinar, Nes kyrkje, Ullershov og Disen gardar.

Tusenårsstad[endre | endre wikiteksten]

Tusenårsstaden i Nes er Nes kyrkjeruinarVormsund, der Glomma og Vorma møter kvarandre. Kyrkja vart bygd på 1100-talet som ei av tre fylkeskyrkjer på Romerike. Ho ligg i dag i ruinar, men desse blir brukt til gudstenester, bryllaup og konsertar.

Attraksjonar[endre | endre wikiteksten]

Auli Mølle ved Auli i Nes
Foto: Tommy Gildseth
Udenes kyrkje
Foto: Tommy Gildseth

Nes samlingar


Andre attraksjonar

Media[endre | endre wikiteksten]

Raumnes er lokalavisa for Nes på Romerike og vert gjeven ut tre gonger i veka. Romerikes Blad og Glåmdalen har avdelningskontor på Årnes.

Kjende nesbuar[endre | endre wikiteksten]

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]