Ni lyriske poeter

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Broom icon.png Denne artikkelen kan ha godt av ein språkvask, som reinskar opp målføringa og/eller innfører same språkstilen overalt.
Broom icon.svg Denne artikkelen kan ha godt av ei opprydding for å nå ein høgare standard og/eller for å verta i tråd med standardoppsettet. Sjå korleis du redigerer ei side og stilmanualen for hjelp.
Dei ni musene: Erato, Evterpe, Kalliope, Kleio, Melpomene, Polyhymnia, Terpsikhore, Thalia, og Urania.

Ni lyriske poetar var ei nemning på litterær kanon av ni poetar frå arkaisk tid i [[Hellas i antikken], som dei lærde i den hellenistiske Alexandria meinte var verd å studera. Talet 9 var eit medvite valt for å gjenspegla dei ni musene som inspirerte kulturen.

Dei ni lyriske poetane var:

I dei fleste greske kjeldene vert ordet melikos brukt frå melos «song»), medan nokon brukar lyrikos, som seinare vart det vanlege ordet på latin (lyricus) og i moderne språk. Sjangeren vart definert på grunnlag av metrisk form, ikkje innhald. Såleis vil nokre typar diktning som vert rekna som lyrikk i moderne litteraturkritikk ekskluderast, som elegien og iambus.

Diktningen til dei ni har tradisjonelt vorte kategorisert anten som korlyrikk eller som monodisk lyrikk. Korinna vert iblant regnet med som den viktigaste kvinnelege lyrikaren etter Sapfo.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]