Ole F. Bergan

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Ole F. Bergan
Statsborgarskap Noreg
Fødd 30. oktober 1876
Død

21. juni 1956 (79 år)

Yrke oppfinnar

Ole Ferdinand Bergan (fødd 30. oktober 1876 i Våle, død 21. juni 1956 i Tønsberg) var ein norsk forretningsmann, kjend som oppfinnaren av ryggsekken med meis, «Bergans meis».

Det var under ein jakttur i Skrimfjella i 1908 at ideen vart unnfanga. Bergan bøygde ein briskekvist og forma han etter ryggen for å gje skikkeleg passform. I ettertid vidareutvikla han meisen og skifta brisken med lette stålrøyr og reimar. Bergan som var sykkelreparatør og fabrikant i Tønsberg, gjorde ei rekkje oppfinningar og tok ut 45 patent. Blant dei som kan nemnast er den første step in/step out-skibindinga, elektrisk harpun til kvalfangst, tømmerslede med brems og ein ventillau forbrenningsmotor. Han dreiv òg import og omsetning av biler i Tønsberg.

Christiania-grossereren Sverre Young såg potensialet i oppfinninga til Ole F. Bergan av ryggsekken. Etter eit par års samarbeid med Bergan kjøpte han patentet for kr 1 500. Young gjorde like etterpå ein stor handel med den Tsjekkoslovakiske hæren og drog eins ærend til Tønsberg for å dele utbyttet. Ole F. Bergan avslo med orda: Ein handel er ein handel.

Oppfinninga til Ole Ferdinand Bergan la grunnlaget for Bergans Meis og Ryggsæk, seinare Bergans Fritid AS.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]