PT-76

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk

PT-76 (ПТ-76 Плавающий Танк) står for Plavajusjtjij Tank som tyder symjmande/amfibiestridsvogn. PT-76 kom til i byrjinga av 1950-talet av Sovjetunionen og vart mykje brukt om oppklaringsvogn i den sovjetiske hæren og i warszawapaktlanda.

Historie[endre | endre wikiteksten]

Etter andre verdskrigen såg Sovjetunionen eit behov av et nytt og lett manøvrerbart amfibiekjøretøy. I åra etter krigen vart der difor utvikla ei ny stridsvogn under Zj. Ja. Kotin. Denne skulle på bestilling frå hæren ha amfibie-egenskapar. Kotin fekk fram PT-76, og i 1953 starta produksjonen i Volgograds traktorfabrikk. I 1958 kom en ny variant, PT-76B, som vart produsert fram til 1963.

Cirka 7 000 stykker lette stridsvogner av typen PT-76 vart produserte, og av desse vart 2000 sende til andre Warszawapakt-land.


Utrusting[endre | endre wikiteksten]

PT-76 har eit båtliknande chassis, - ideelt for eit amfibisk køyretøy. Det einaste som må gjerast før køyretøyet skal symje, er å aktiviserte lensepumpa og vassjetmotorane, samt røyse ei plate opp i front.[1]. I dag (2017) er det kun få lette stridsvogner av typen PT-76 i russiske militære avdelingar.== Teknisk == Vognføreren sitter framme i skroget. Et to-manns tårn er montert midt i kjøretøyet.

Hovedbestykninga er ei DT-56T 76,2 mm kanon. Den kan eleverast frå -4° til +30°. Ammunisjonen som er tilgjengelig inkluderer AP-T, API-T, HE-FRAG, HEAT og HVAP-T. Dei første produksjonsmodellene hadde ein annan rekyldemper på munningen. Nokre PT-76 vart utstyrt med ei 12,7 mm mitraljøse på taket.

Motoren er ein Model V-6 diesel rekkesekser dieselmotor som yt 240 hk ved 1800 omdreininger i minuttet. Den er montert saman med girkasse bak i skroget. 250 liter diesel er med i kjøretøyet.

Variantar[endre | endre wikiteksten]

Ei PT-76 i ei Israelsk samling

:PT-76B: Hadde fullstabilisert DT-56M kanon.

Køyretøy basert på PT-76[endre | endre wikiteksten]

Sjå òg[endre | endre wikiteksten]

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

  1. Uttridge, Sarah (red.) "The Encyclopedia of Tanks & Armoured Fighting Vehicles", sidan 294. Grange Books, 2006

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]

Commons-logo.svg Commons har multimedia som gjeld: PT-76