Philippe de Vitry

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Philippe de Vitry
Fødd31. oktober 1291
Død9. juni 1361 (69 år)
DødsstadParis
OpphavFrankrike
SjangerMellomaldermusikk, ars nova
Verka somKomponist, biskop

Philippe dei Vitry (31. oktober 12919. juni 1361) var ein fransk komponist, musikkteoretikar og poet. Han var fullendt, nyskapande og påverknadsrik komponist og kan òg ha vore forfattaren av Ars Nova-avhandlinga.

Liv[endre | endre wikiteksten]

Ein veit lite om livet hans. Medan nokre mellomalderkjelder hevdar at han var fødd i området Champagne har nyare forsking tyda på at han kan ha vore frå Vitry-en-Artois i nærleiken av Arras [1]. Sidan han ofte vert referert til i dokument som «Magister» trur ein at han må ha studert ved Universitet i Paris.

Seinare var han framme ved hoffa til kongane Karl IV, Filip VI og Johan II av Frankrike, tenestegjorde som sekretær og rådgjevar, kanskje støtta av desse sambanda til Bourbon, heldt han òg fleire kannikembete, mellom anna Clermont, Beauvais og Paris og tenestegjorde ei stund ved det motpavelege følgjet i Avignon frå Clemens VI den milde. I tillegg til alt dette var han òg diplomat og soldat og det er kjent at han tenestegjorde ved omleiringa av Aiguillon i 1346. I 1351 vart han biskop av Meaux, aust for Paris. Ved å flytte seg innanfor dei viktigaste politiske, kunstneriske og geistlege krinsane vart han kjend med dei mest lysande personane i si tid, mellom anna den italienske forfattaren Francesco Petrarca og den kjende matematikaren, filosofen og musikkteoretikaren Nicole Oresme.

De Vitry døydde i Paris den 9. juni 1361.

Ars Nova[endre | endre wikiteksten]

Vitry har vorte kjend i musikkhistoria for å ha skrive Ars Nova (1322), ei avhandling om musikk som gav namn til musikken for ein heil tidsalder. Medan forfattarskap og faktisk heile eksistensen til denne avhandlinga i den siste tida vorte betvilt har ei handfull av dei musikalske verka hans vorte bevart for ettertida og dei viser nyvinningane hans i notasjon, spesielt i mensuralnoteskrift og rytme som han vart kreditert for berre eitt hundreår etter dei dukka opp. Slike nyvinningar, som ein finn døme av i den stilistisk-tilskriven motetten hans (fleirstemd kyrkjesong) Roman dei Fauvel, var spesielt viktige og gjorde det mogeleg med framveksten av ein stil som var meir polyfonisk og meir harmonisk og mindre avhengig av avgrensingar som kulminerte i Ars subtilior. På nokre måtar starta det «moderne» systemet med rytmiske notasjonar med Ars Nova og der ein kan sei at musikken starta å «bryte fri» frå dei eldre tankane om rytmiske metodar, mønster som vart gjentekne uten å vere i individuelle notasjonar.

Ein meiner at Vitry skreiv chanson og motett, men berre nokre få av dei siste har vorte bevart. Kvar motett er påfallande individuelle og utforskar ein eigen strukturell ide. Vitry er òg ofte kreditert for utviklinga av konseptet med isorytme (ei isorymisk linje er ein som har repeterte rytmemønster og stemmer, men der mønstra overlappar kvarandre heller enn korresponderer — døme på dette er ei linje der tretti samanhengande notar kan innehalde fem repetisjonar av ein melodi på seks notar og seks repetisjonar av ein rytme på fem noter).

Fem av dei tredelte motettane til Vitry er bevarte i Roman dei Fauvel; og i tillegg finn ein ni til i Ivrea-kodeksen. Han vart godt kjend som ein av dei største musikarane i si tid og sjølv Petrarca skreiv ei glødande hyllest om han: «...han er den største filosofen og sanningssøkaren i vår tid».

Litteratur[endre | endre wikiteksten]

  • Hoppin, Richard H.: Medieval Music. New York, W.W. Norton & Co., 1978. ISBN 0-393-09090-6
  • Leech-Wilkinson, Daniel: «The Emergence of Ars Nova», The Journal of Musicology 13 (1995): 285-317.
  • Sanders, Ernest H. : "Philippe de Vitry", in The New Grove Dictionary of Music og Musicians, red. Stanley Sadie. 20 vol. London, Macmillan Publishers Ltd., 1980. ISBN 1-56159-174-2
  • Wathey, Andrew: «The Motets of Philippe de Vitry og the Fourteenth-Century Renaissance», Early Music History 12 (1993): 119-150.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

  1. Robertson, Anne Walters: «Which Vitry? The Witness of the Trinity Motet from the Roman dei Fauvel» i Hearing the Motet: Essays on the Motet of the Middle Ages og Renaissance, red. Dolores Pesce (New York og Oxford: Oxford University Press, 1997): 52-81.

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]

Commons har multimedium som gjeld: Philippe de Vitry