Port Lockroy

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Port Lockroy
hamn
Port Lockroy har blitt renovert til eit museum.
Land  Antarktis
Stad Graham Land
 - koordinatar 64°49′30″ S 63°29′38″ W
Administrert under Antarktistraktaten
Kart
Port Lockroy
64°49′31″ S 63°29′40″ W
Port Lockroy is located in Antarktis
Port Lockroy (Antarktis)
Wikimedia Commons: Port Lockroy Station

Port Lockroy er ei naturleg hamn på nordvestkysten av Wiencke Island i Antarktiske Arkipel i Britisk Antarktis. Han vart oppdaga i 1904 og kalla opp etter Édouard Lockroy, ein fransk politikar og visepresident i handelsdepartementet, som assisterte Jean-Baptiste Charcot i få statleg støtte til Den franske antarktisekspedisjonen. Hamna vart nytta av kvalfangarar mellom 1911 og 1931. I løpet av andre verdskrigen oppretta den britiske militæroperasjonen Tabarin ein base i Port Lockroy (Station A) på den vesle Goudier Island i bukta. Denne var i drift som ein britisk stasjon fram til 1962.

I 1996 vart Port Lockroy-basen renovert og er i dag eit museum og eit postkontor driven av Great Britaian Antarctic Heritage Trust. Han fekk status som Historisk stad nr. 61 under Antarktistraktaten og er ein av dei mest populære turistdestinasjonane i Antarktis.[1]

Matrasjonar til utstilling i museet.
Port Lockroy (i 2000
Den fråflytta britiske basen ved Port Lockroy, 1962

Selskapet samlar inn data for British Antarctic Survey for å observere korleis turismen påverkar pingvinane. Halve øya er opne for turistar, medan den andre halvdelen er reservert for pingvinane.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

  1. «Port Lockroy Station». British Antarctic Survey. Henta 19. mars 2014. [daud lenkje]

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]