Andrew Jackson

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
(Omdirigert frå President Andrew Jackson)
Andrew Jackson

President for Sambandsstatane (USA)
Periode4. mars 18294. mars 1837
PartiDet demokratiske partiet i USA
Fødd15. mars 1767 i Waxhaw i Nord Carolina
FødestadWaxhaws
Død8. juni 1845 i Nashville i Tennessee
DødsstadThe Hermitage
MorElizabeth Hutchinson
FarAndrew Jackson
EktefelleRachel Donelsen Robards Jackson
Barn
MedlemAmerican Antiquarian Society
FøregangarJohn Quincy Adams
EtterfølgjarMartin Van Buren

Andrew Jackson (15. mars 17678. juni 1845) var ein politikar i USA som var president i USA frå 1829 til 1837. Han var den sjuande i presidentrekkja.

Jackson sat som president i to valperiodar, frå 4. mars 1829 til 4. mars 1837. Jackson er i ettertid rekna som ein av dei mest viktige presidentane. Arkansas og Michigan vart tekne opp som delstatar i Jackson si tid som president.

Tidlege år[endre | endre wikiteksten]

Andrew Jackson vart fødd i Waxhaw i Nord Carolina. Han fekk berre lite utdanning. Under Den amerikanske frigjeringskrigen vart han berre 13 år gamal med i den amerikanske motstandshæren som kurér. Han vart teken til fange av britane i løpet av krigen. Til no er han den einaste presidenten i USA som har vore krigsfange i løpet av livet. Han mista òg heile familien sin i løpet av krigen. Etter desse hendingane fekk Jackson eit hat til britane. Jackson flytta til Tennessee i 1800, og slo seg opp som advokat. Han gjorde òg tenest som offiser i den amerikansk-britiske krigen i åra frå 1812 til 1815. Han vart seinare vald som som representant til begge kammera i kongressen. I 1824 måtte Jackson gje tapt i presidentvalet mot John Quincy Adams, men han vann en solid siger i 1828. Han vart den fyrste presidenten frå Demokratane.

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]

Wikimedia Commons har multimedia som gjeld: Andrew Jackson
Spire Denne historieartikkelen er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.