Princess Elisabeth-stasjonen

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
(Omdirigert frå Princess Elisabeth-basen)
Princess Elisabeth-stasjonen
stasjon
Station princesse Élisabeth 01.JPG
Testbygging og offentleg presentasjon i september 2007 i Brussel
Land Proposed flag of Antarctica (Graham Bartram).svg Antarktis
Stad Dronning Maud Land
 - koordinatar 71°34′ S 23°12′ E
Administrert under Antarktistraktaten

Princess Elisabeth-stasjonen
71°56′60″ S 23°20′50″ E
Princess Elisabeth-stasjonen is located in Antarktis
Princess Elisabeth-stasjonen (Antarktis)
Wikimedia Commons: Princess Elisabeth Station

Princess Elisabeth-stasjonenUtsteinen i Dronning Maud Land er ein belgisk forskingsstasjon som kom i teneste 15. februar 2009. Stasjonen er designa, bygd og driven av International Polar Foundation og var den første polarbasen som kombinerer økovenleg konstruksjonsmateriale, rein og effektiv energibruk og optimalisering av energibruken til stasjonen og smarte vasshandsamingsteknikkar.

Stasjonen vart bygd mot ein rygg (Utsteinen) og er eksponert for vindar opp til 300 km/h. Stasjonen kan motstå så kraftig vind på grunn av ei aerodynamisk form og fundament som er forankra på fleire meters djup i permafrosten. Philippe Samyn, ein belgisk arkitekt, var involvert i å utforme skalet og den fundamentet. Princess Elisabeth-basen er den einaste basen i Antarktis med nullutslepp og år på sol- og vindenergi. Stasjonen er knytt til ni vindturbinar som står langs Utsteinen. Han kan huse opp til 16 forskarar om gangen.

Stasjonen er kalla opp etter prinsesse Elisabeth av Belgia, barnebarnet Albert II av Belgia og dotter til prins Philippe, hertugen av Brabant.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]