Rømua

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Rømua
elv
Rømua I.jpg
Land Flag of Norway.svg Noreg
Fylke Viken
Kommunar Lillestrøm, Ullensaker
Nedslagsfelt 211 km²
Kjelde Småbekkar aust for Dal
Munning Glomma ved Sørumsand

Rømua
60°2′30″ N 11°13′25″ E
Wikimedia Commons: Rømua

Koordinatar: 60°2′29.670″N 11°13′23.905″E

Rømua er ei elv på Romerike i Viken, mellom Glomma- og Leiravassdraga. Elva har utspring i småbekkar aust for Dal på grensa mellom Eidsvoll og Ullensaker kommunar, og renn vidare gjennom Nes og Sørum kommunar. Elva munnar ut i Glomma like nedanfor Bingsfoss. Nedbørsfeltet er på 211 km2, og nesten halvparten av dette er jordbruksareal. Det er ingen innsjøar å nemne langs elva, og den blir derfor mykje utsett for flaum ved mykje nedbør.

Det har på det meste vore minst 14 kornmøller i Ullensaker, fleire av desse låg langs Rømua. Mølla ved Holt brann ned i 1889, og i 1920 var det berre fire møller att, to av desse ved Rømua: Kauserud og Ingier. Maling av korn tok slutt her kring 1970.

Elva er ureina frå jordbruket, og vasskvaliteten er dårleg. Det er såleis moderat med fisk i elva, og krepsen har døydd ut. Men nedre del av elva er likevel viktig som gyteområde for gjørs frå Øyeren. Denne arten var oppført som sterkt trua på Norsk Rødliste i 2006 på grunn av svært avgrensa utbreiing, men er i 2010 klassifisert som «livskraftig» (LC).

Kjelde[endre | endre wikiteksten]

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]