Rauno Miettinen

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Rauno Miettinen
Holmenkollen Ski Festival 1972 DEX PR 014019 (cropped).jpg
Fødd 25. mai 1949 (73 år)
Kuopio
Yrke skihoppar, kombinertløpar
Rauno Miettinen på Commons

Rauno Miettinen (fødd 25. mai 1949) er ein finsk, tidlegare kombinertløpar frå Kuopio. Han vann sølvmedaljen i kombinert under OL 1972 i Sapporo, og i VM 1978 i Lahti. Dessutan har han eit VM-sølv frå lagtevlinga under ski-VM 1982. Miettinen er ein av fire utøvarar som har vunne fem kombinert-sigrar i Holmenkollen.

Aktiv[endre | endre wikiteksten]

Miettinen vart europameister i kombinert for juniorar både i 1968 og 1969. Han imponerte stort med ein andreplass i Lahti-spelen i 1968. Endå meir oppsikt vekte han i 1969, då han vann kombinertrennet i Holmenkollen med stor margin til olympiameisteren Franz Keller, som vart nummer to. Gjennom 1970-sesongen fekk han med seg tre fjerdeplassar; i ski-VM i Štrbské Pleso, i Lahti og i Holmenkollen.

Både i 1971 og 1972 vann Miettinen kombinert i Holmenkollen. I vinterleikane 1972 tok han sølvmedaljen, bakom Ulrich Wehling frå Aust-Tyskland. På heimebane i Lahti-spelen vart han i OL-året nummer tre, også her bakom austtyskarar; Karl-Heinz Luck og Hans Hartleb. Også i 1973 kom han på tredjeplass i Lahti, bak Hartleb og Wehling, men han revansjerte seg og sikra seg sin tredje siger på rad i Holmenkollen. Året etter kom han for tredje året på rad på tredjeplass i Lahti, og vart nummer seks i ski-VM i Falun.

I 1975 vart Miettinen nummer to i Holmenkollen, men var langt bak vinnaren, Ulrich Wehling. Under vinter-OL 1976 i Innsbruck hamna Miettinen på fjerdeplassen. Derimot sigra han same året i kombinertrenna i både Lahti og i Holmenkollen, begge stadene framom norske Tom Sandberg. Ingen av dei sterke austtyskarane deltok korkje staden. Det gjorde dei derimot sesongen etterpå, og viste Miettinen til andreplassen i begge tevlingane. Konrad Winkler vann i Lahti, Wehling i Holmenkollen.

Miettinen tok sølvmedaljen i kombinert i ski-VM 1978 i Lahti, der sigerspallen var den same som i kombinertrennet året før; Winkler verdsmeister, Miettinen sølv og Wehling bronse. I Holmenkollen sikra Miettinen i 1978 sin femte siger i Holmenkollen, medan han vart nummer tre i Svenska skidspelen i Falun. I 1979 kom han på tredjeplass i Lahti-spelen og på andreplass i Holmenkollen.

Miettinen vart nummer ti i kombinert i ski-VM 1982 i Oslo. I same meisterskapen var han med på Finlands lag som tok bronsemedaljen i den aller fyrste meisterskapstevlinga for nasjonslag. Same sesongen gjekk han heilt til topps i kombinertrennet i Lahti. Under OL 1984 i Sarajevo vart Miettinen nummer fire, nett som i VM 1970 og OL 1976. Nokre veker etter dei olympiske leikane vann han kombinertøvinga i Svenska Skidspelen i Falun, med den ferske olympiameisteren Tom Sandberg på andreplass. Midt i mars månad 1984 avslutta Miettinen si tid som aktiv kombinertløpar i Rovaniemi. Der vart verdsmeisterskapen for lag avvikla og Finlands tre utøvarar; Miettinen, Jukka Ylipulli og Jouko Karjalainen tok VM-sølvet.

Miettinen vart tildelt Holmenkollmedaljen i 1972, saman med Magne Myrmo.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]