Hopp til innhald

Raymond Queneau

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Raymond Queneau

Statsborgarskap Frankrike
Fødd 21. februar 1903
Le Havre
Død

25. oktober 1976 (73 år)
13. arrondissement

Yrke lyrikar, skodespelforfattar, romanforfattar, omsetjar, manusforfattar, matematikar, skribent
Språk fransk
Medlem av Collège de ’Pataphysique, Oulipo, comité de lecture des éditions Gallimard
Ektefelle Janine Kahn
Born Jean-Marie Queneau
Signatur
Raymond Queneau på Commons

Raymond Queneau (21. februar 190325. oktober 1976) var fransk romanforfattar, poet, dramatiker og matematiker. Forfattar av mellom anna Zazie på metroen og ein av grunnleggjarane av den litterære rørsla kalla «Oulipo» (Ouvroir dei Littérature PotentielleSystue for potensiell litteratur). Han deltok òg i surrealistrørsla i mellomkrigstida, og var ein av leiaren av rørsla. Ein annan varAndre Breton. Han var òg kjend for sin kyniske humor.

I 1923 vert han kjent med Surrealistrørsla, ei rørsle han var engasjert i heilt til han vart ekskludert i 1930 etter at hans tilhøve til Breton hadde rakna. I mellomtida heldt til han to år i det militære, der han lærde seg arabisk og argot. Under ei ferd til Hellas i 1932 vert han medvitne ved å la det litterære og det munnlege språket gli frå kvarandre; å sameina desse vert frå no av hans overordna litterære prosjekt.

I 1936 publiserer han sin første roman, Le chiendent, som ifølgje han sjølv er eit forsøk på ein litterær illustrasjon sin av Descartes Discours dei la méthode. Hans fyrste litterære suksess fekk han likevel med boka Pierrot monnar ami i 1942. I 1947 kom Exercises ut, ei bok som fortel same historie med hundre ulike stiluttrykk, Zazie dans le métro, som kom ut i 1959 (utgjeven på Norsk av Solum Forlag i 2004), vart ein bestseljar i Frankrike og vart seinare filmatisert av Louis Malle.

Han gifta seg med Janine Kahn i 1928, og med ho fekk han ein son, Jean-Marie, i 1934. Dei vart verande gift fram hans hustrua døde i 1972.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]