Rundkyrkja i Kallósd

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Rundkyrkja i Kallósd

Rundkyrkja i Kallósd er eit nasjonalt monument i Ungarn. Kyrkja er ein viktig representant for rundkyrkjer frå Árpád-perioden. Kallósd er ein landsby som ligg i ein liten dal ved elva Zala, og har mindre enn hundre innbyggjarar. Kvart år blir landsbyen vitja av mange turistar.

Historie[endre | endre wikiteksten]

Ein gong var Kallósd kongsgarden til Zalavár. Fyrst i 1203 gav herskaren han til sonene til Orosz i Komár. Barnebarnet hans, Miklós, sonen til Karacs, bygde soknekyrkja rundt 1260. Frå 14. hundreåret høyrde denne til klosteret, Kapornak. På 1700-talet forlét innbyggjarane kyrkja på grunn av den tyrkiske invasjonen. Etter ny folkeauke i landsbyen i 1711 vart området rundt kyrkja rydda for buskar og tre og kyrkja vart renovert i 1740. Lobbyen vart utvida på 1800-talet. Den nye delen vart demontert mellom 1989 og 1993 da den siste renoveringa av den historiske bygningen vart utført. Dette gjorde at bygningen fekk tilbake den originale rundkyrkjeforma.

Bygningen[endre | endre wikiteksten]

Pa steinbotnen av den romanske kyrkja står det vegger av murstein. Taket er dekt av kjegleforma plater. Ein lågare, semi-sirkulært apsis sluttar seg til den austlege sida av rundkyrkja. Utanfor kyrkja er det vertikale linjer, fordelt i seksjonar. Ved sida av den sørvestlege inngangen vart det skore halvbogeforma vindauge i veggen. Den gamle runde basen, kranskramen, den semi-sirkulære apsisen og kuppelen, viser at denne bygningen var laga i romansk byggestil, i midten av 1300-talet.

Rolla kyrkja har i dag[endre | endre wikiteksten]

På 1990-talet vart det bygd ei ny kyrkje ved sida av klokketårnet som står i midten av landsbyen. Det blir derfor halde ei messe i den 750 år gamle bygningen, som star pa kyrkjegarden ovanfor landsbyen. Det blir organisert konsertar der kvar sommar, i juli og i august[1].

Kallósd-symbolet er også brukt i våpenet til landsbyen.

Høgtider[endre | endre wikiteksten]

  • Marknad: 26. juli.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]