Sel kommune

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
(Omdirigert frå Sel i Oppland)
Hopp til navigering Hopp til søk
Sel kommune
kommune
Kommunevåpen
Land Flag of Norway.svg Noreg
Fylke Oppland
Adm.senter Otta
Areal 905 km²
 - land 895 km²
 - vatn 10 km²
Folketal 5 872 (1. januar 2018)
Folketettleik 7 / km²
Målform nøytral
Ordførar Dag Erik Pryhn (Ap)
Kommunenr. 0517
NO 0517 Sel.svg
Wikimedia Commons: Sel
Nettstad: www.sel.kommune.no

Sel er ein kommune nord i Gudbrandsdalen i Oppland fylke og grensar i nord til Dovre og Folldal, i aust og sør til Nord-Fron, og i vest til Vågå.

Sel (uttala Sĕl, med stutt e) kjem av gammelnorsk «Sil» som betyr stillerennande vatn i elv eller bekk.

Historie[endre | endre wikiteksten]

Nordre Ekre gard i Heidal
Sel kyrkje ved Selsverket
Kvitskriuprestein

Sel herad vart fyrst skipa 1.1.1908 då dåværande Vaage (Vågå) herad vart delt i dei tre einingane: Vaage, Hedalen (Heidal) og Sel. På denne tida hadde Heidal eit folketal på 1241, medan Sel hadde 2287 innbyggjarar. Den noværande Sel kommune vart skipa 1.1.1965 då Heidal og Sel vart slegne ihop, Heidal hadde då eit folketal på 1731, medan Sel hadde 3687 innbyggjarar. I tillegg vart krinsen Tolstadåsen med 35 innbyggjarar overførd frå Vågå og krinsane Sandbu og Sjoa med eit samla folketal på 413 overførde frå Nord-Fron. Det har såleis ikkje vore endringar i kommunens vidd sidan dess.

Skular og målstoda[endre | endre wikiteksten]

Kring 1930 hadde Heidal herad tre skulekrinsar, medan dåværande Sel hadde seks krinsar. Krinsane i Heidal tok nynorsken i 1933, medan dei i Sel fekk målet i 1939. Fram til 1970 var det berre nynorskelevar i grunnskulane i Sel, mens det frå 1971 har vore parallellklasser med bokmål på Otta skole. Sidan dess har delen nynorskelevar minka stendig og låg samla for dei fire grunnskulane i kommunen på 47% i 2012. Frå skuleåret 2012-13 vert bokmål hovudmålet ved Otta skole, medan det hausten 2013 var folkerøystingar om målformen ved Heidal og Sel skuler. Det vart store fleirtal for nynorsken, så desse skulane vil framleis helde på målet.

Utdanningsinstitusjonar[endre | endre wikiteksten]

Verdt å sjå i Sel[endre | endre wikiteksten]

Verdt å oppleve i Sel[endre | endre wikiteksten]

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]

Spire Denne geografiartikkelen som har med Oppland å gjere er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.