Somerset

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Somerset
Motto: Sumorsǣte ealle (Alle i Somerset)
Geografi
Status Seremonielt og ikkje-metropolitansk grevskap
OpphavHistorisk
Region Sørvest-England
Areal 4 171 km²
Demografi
Folketal
- Totalt (2008)
- Folketettleik

912 200
218,7 /km²
Etnisitet 98,5 % kvite
Distrikt
  1. South Somerset
  2. Somerset West and Taunton
  3. Sedgemoor
  4. Mendip
  5. Bath and North East Somerset (sameint)
  6. North Somerset (sameint)

Somerset er eit grevskap i Sørvest-England. Administrasjonsbyen er Taunton, som ligg sør i grevskapet. Det seremonielle grevskapet grensar til grevskapa Bristol og Gloucestershire i nord, Wiltshire i aust, Dorset i søraust og Devon i sørvest. Det grensar delvis i nord og vest til kysten av Bristolkanalen og estuaret til elva Severn. Den tradisjonelle nordlege grensa gjekk langs elva Avon, men den administrative grensa har krype sørover med opprettinga av City of Bristol og grevskapet Avon og dei etterfølgjande sameinte styresmaktene i nord.[1]

Jordbruksland nær Glastonbury

Somerset er eit landleg grevskap med åsar som Mendip Hills, Quantock Hills og Exmoor nasjonapark og store flater som Somerset Levels. Det er funne spor etter menneske frå steinalderen og busetnader etter romarane og saksarane. Seinare spelte grevskapet ei viktig rolle i å føre kong Alfred den store til makta, i den engelske borgarkrigen og i Monmouthopprøret.

Jordbruket er ei stor næring i grevskapet. Oppdrett av sau og kyr, inkluder produksjon av ull og ostar (som cheddar) er tradisjonelle næringar som framleis eksisterer. Arbeidsløya er lågare enn landsgjennomsnittet.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

  1. Rajan, Amal (24. august 2007). «Around a county in 40 facts: A (very) brief history of Somerset». Independent on Sunday. Henta 21. oktober 2007. 

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]


Koordinatar: 51°11′ N 3°0′ W