Tawakkul Karman

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Tawakkul Karman
Tawakkol Karman (2019) II.jpg
Fødd7. februar 1979 (43 år)
Taiz
Statsborgar avJemen
Yrkefredsaktivist, journalist, politikar, menneskerettsaktivist
Utdanna vedSana'a University
University of Alberta
MedlemNobel Women's Initiative

Tawakel Karman[1] (fødd 7. februar 1979) er ein jemenittisk politikar som blei tildelt Nobels fredspris i 2011. Karman er menneskerettsaktivist og eit medlem av opposisjonspartiet Al-Islah. Ho er leiar av gruppa «Kvinnelege journalister utan lenker» som ho oppretta i 2005.

Arbeid for demokrati og menneskerettar[endre | endre wikiteksten]

Tawakul Karman starta menneskerettsgruppa «Kvinnelege journalistar utan lenker» (WJWC) i 2005 for å fremje menneskerettar, «særleg fridom til meinings-og ytringsfridom og demokratiske rettar». Karman sa at ho har fått «truslar og freistingar» frå styresmakter ved telefon og brev på grunn av at ho nekta å godta Informasjonsdepartementet si avvisning av WJWC sin søknad om å lovleg skape ein avis og en radiostasjon. Frå 2007 til 2010 har Karman regelmessig leia demonstrasjonar og sitt ned-aksjonar på Fridomsplassen i Sana.

I 2011, under «den arabiske våren», organiserte Karman studentdemonstrasjonar mot styret i landet. Ho blei arrestert i januar og mars det året, men sleppt fri att og fortsette å halda protestar.

Karman har også engasjert seg mot barneekteskap og for å heva den seksuelle lågalderen i Jemen.

Bakgrunn[endre | endre wikiteksten]

Karman vart fødd i byen Taiz sør i Jemen som dotter av Abdel Salam Karman, ein politikar og juridisk ekspert. Ho er gift med Mohammed og har tre born.

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

Fotnotar[endre wikiteksten]

  1. Arabisk توكل كرمان, . Namnet Tawakull blir også stava "Tawakel", "Tawakul" og "Tawakkul"