Tema:Samfunn

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket

VELKOMMEN TIL TEMASIDA OM SAMFUNN

endre  

Innleiing


{{{2}}}

Eit samfunn er ei gruppe individ som lever saman, deler institusjonar og som ofte har ein sams kultur, sams tradisjonar og interesser. I sosiologien nyttar ein omgrepet om eit sosialt system, som kan vera delvis ope eller delvis lukka. Samfunnet står sentralt i samfunnsvitskapane, som sosiologi, historie, økonomi, statsvitskap, antropologi, lingvistikk og psykologi.



endre  

Utvald artikkel


{{{2}}}

Amfibisk krigføring innebèr åtak på landbaserte mål med militære styrkar frå skip. Amfibisk krigføring krev landgangsfartøy eller helikopter for å transportera soldatar til land frå skipa som har ført dei til området.

Målet med å setja soldatar i land frå skip er å avslutta konfliktar. Rein sjøkrig har sjeldan ein avgjerande effekt, og marsj over land er ikkje alltid eit alternativ. Mange land har eigne styrkar med marineinfanteri for dette føremålet. For tida er USA sitt United States Marine Corps det største, og det einaste med eige flyvåpen. Halvparten av marineinfanteristane i verda høyrer heime i denne avdelinga.

Eit amfibisk åtak er ein av dei mest vanskelege militære operasjonane. Det krevst koordinering av eld frå skip og luftfartøy, medan bakkestyrkane skal setjast i land på ei kystlina som er kontrollert av fienden – som ofte har ein enorm fordel på grunn av det opne landskapet på dei fleste strender.

Invasjonen av Normandie, Slaget om Iwo Jima og Falklandskrigen er nokre av dei mest vidgjetne amfibiske operasjonane i historia.



endre  

Kategoriar


Artiklane om samfunn ligg under desse kategoriane:


endre  

Utvald bilete...


endre  

Gode samfunnsartiklar


Desse samfunnsartiklane er rekna som gode artiklar.



endre  

Visste du at...




endre  

På Wikimedia


Samfunn på  Wikinytt  Samfunn på  Wikifrasar  Samfunn på  Wikibøker  Samfunn på  Wikisource  Samfunn på  Wiktionary  Samfunn på  Wikiversity  Samfunn på Wikimedia Commons
Frie nyhende Frie sitat Frie bøker og manualar Frie kjeldetekstar Ordbok og synonymordbok Frie læremiddel Felles medialager


endre  

Hovudtema på Nynorsk Wikipedia