Thomas Young

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Thomas Young

Thomas Young (fødd 13. juni 1773 i Milverton i Somerset, død 10. mai 1829 i London) var ein engelsk fysikar, lege og hieroglyftydar.

Fysikk[endre | endre wikiteksten]

Mathematical elements of natural philosophy, 2002

Young gav 1802 eit lite bevis for bølgenaturen til ljoset ved å konstruere ei dobbelspalte og undersøkja Interferensen som oppstod. Han avgjorde dei omtrentlege bølgelengdene for det synlege spektrumet til ljoset ved å nytte diffraksjon. I 1817 foreslo han at lysbølgjer var transverselle (forstyrringar vinkelrett mot utbreiinga til bølgja), og kunne på den måten skildre polarisering.

Lege[endre | endre wikiteksten]

Young var frå byrjinga lege og hadde ein legepraksis i London. Han var først og fremst interessert i medisinsk optikk og det var årsaka til at han òg byrja å studere fysikk.

Hieroglyftydar[endre | endre wikiteksten]

Young studerte òg språk og gjorde viktige bidrag til tydinga av egyptiske hieroglyfar.

Karriere[endre | endre wikiteksten]

Young vart i 1801 utnemnt til professor i naturfilosofi ved Royal Institution, men sa frå seg professoratet i 1803 då han innsåg at aktivitetane som professor ikkje lét seg kombiner med legepraksis hans. Han vart medlem (fellow) av Royal Society i 1794, og vart i 1802 utnemnt som utlandssekretær (foreign secretary) for dette selskapet. I 1828 vart han valt inn som utanlandsk medlem av Kungliga Vetenskapsakademien.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]

Commons-logo.svg Wikimedia Commons har multimedia som gjeld: Thomas Young