Weihai

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Plasseringa av Weihai (gul) i Shandong
Hamneområde i Weihai
Gledeporten i Weihai

Weihai (kinesisk: 威海, pinyin: Wēihǎi) er eit byprefektur heilt aust i provinsen Shandong i Kina. Weihai ligg ved Gulehavet, ved innløpet til den indre delen av det same havet, kalla for Bohaibukta. Byprefekturet har eit areal på 5 436 km² og hadde vel 2,8 millionar ibuarar i 2010.

Byprefekturet Weihai omfattar eitt bydistrikt (区 ) og tre byfylke (市 shì).

Weihai har varme kjelder, og ut for kysten ligg mange småøyar.

Næringsliv[endre | endre wikiteksten]

Weihai er ein hamneby og eit fiskerisentrum, med ein del lettindustri. Avstanden til Sør-Korea er liten, så Weihai har eit stort innslag av koreanske næringsaktørar og tek også mot mange turistar frå Korea. Weihai er kjerneområde for dyrking av peanøtter og frukt.

Samferdsle[endre | endre wikiteksten]

Weihai har samband med utomverda gjennom både veg, tog og fly. Frå flyplassen går ruter til fleire kinesiske storbyar, samt til to flyplassar i Sør-Korea.

Historie[endre | endre wikiteksten]

Den nordkinesiske flåtestyrken, den såkalla Beiyangflåten, hadde base i Weihai. Under den første japansk-kinesiske krig var byen kringsett. Dei kinesiske krigsskipa som hadde berga seg etter sjøslaget ved Yalu vart øydelagde i hamna den 2. februar 1895. Øvstkommanderande admiral, Ding Ruchang, tok deretter sitt eige liv.

Frå 1898 til 1930 var Weihai ein britisk koloni, under namnet Weihaiwei.

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]

Kjelder[endre | endre wikiteksten]