Wikipedia:Utvald bokmålsartikkel/Veke 35, 2016

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Symbolet for en ideel sinusformet spenningkilde (generator). Den produserer konstant spenning og kan belastes med uendelig stor strøm, samt er uten indre impedans (motstand)

En generator omdanner mekanisk energi til elektrisk energi ved elektromagnetisk induksjon for anvendelse i en ekstern elektrisk krets. Kilden til mekanisk energi kan variere fra en pedaldrevet sykkel til en dampturbin i et kraftverk. Den omvendte omforming av elektrisk energi til mekanisk energi skjer i en elektrisk motor, og motorer og generatorer har svært mange likhetstrekk. Flere typer roterende elektriske maskiner kan drives både som motor og generator, uten at de har noen konstruksjonsmessige forskjeller.

Veien frem til brukbar elektrisk generator startet i 1831 med Michael Faradays oppdagelse av induksjon og hans oppfinnelse av en meget enkel generator.

Generatorer kan variere i ytelse fra noen få watt i håndholde batteriløse apparater, til mange hundre megawatt. Verdens største generatorer har en ytelse på 1750 MW hver. Les mer…