Wikipedia:Utvald dansk artikkel/Veke 14, 2018

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Martin Luther King

Martin Luther King, Jr. (1929-1968) var en amerikansk baptistpræst, som i årene 1954-68 var frontfigur i den amerikanske borgerrettighedsbevægelse. Med sin kristne baggrund, filosofien om civil ulydighed og inspireret af Gandhis ikkevolds-politik stod King i spidsen for en række demonstrationer og aktioner, der satte fokus på raceadskillelse og sorte amerikaneres manglende borgerrettigheder i forhold til hvide.

King gjorde først sig bemærket i offentligheden under busboykotten i Montgomery i 1955-56. Senere var han med til at grundlægge Southern Christian Leadership Conference, et samarbejde der skulle organisere borgerrettighedsaktivismen. Bevægelsen vakte opmærksomhed med sin protestdemonstration i Birmingham, Alabama i 1963, samt den store demonstration samme år i Washington, hvor King holdt sin berømte tale I Have a Dream. I 1964 modtog King Nobels fredspris for sin ikkevoldelige kamp mod raceadskillelse.

4.april 1968 blev King dræbt i Memphis, Tennessee. Drabet udløste omfattende optøjer i mange amerikanske byer. King anses som en af USAs største intellektuelle og fejres årligt på Martin Luther King-dag, indført i 1986. Læs mere