Wikipedia:Utvald dansk artikkel/Veke 19, 2019

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Frank Zappa i Oslo 1977

Frank Zappa (1940-1993) var en amerikansk musiker, komponist, aktivist og filmskaber. Hans arbejde var karakteriseret af nonkonformitet, fri improvisation, lydeksperimenter, musikalsk virtuositet og satire over den amerikanske kultur.

I en karriere på mere end 30 år komponerede Zappa rock, pop, jazz, jazz fusion, orkesterstykker og musique concrète. Han producerede næsten alle af de mere end 60 album, som han udgav med sit band The Mothers of Invention og som solomusiker. Han bliver betragtet som en af de mest innovative og stilistisk alsidige rockmusikere i sin samtid.

Som selvlært komponist og musiker førte Zappas alsidige musikalske baggrund ham til at skrive musik, der nogle gange var svær at kategorisere. Som teenager fik han smag for klassiske komponister fra 1900-tallet samt 1950'ernes rhythm and blues og doo-wop-musik. Hans hovedinstrument var den elektriske guitar. Allerede på debutalbummet fra 1966, Freak Out!, kombinerede han rock and roll-sange med blandet improvisation og studie-genererede lydcollager. Læs mere