Wikipedia:Utvald dansk artikkel/Veke 34, 2018

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Anna Ancher, fotograferet af Frederik Riise.

Anna Ancher (1859-1935) var en dansk maler. Hun var den eneste i den første generation af Skagensmalere, der var født og opvokset i Skagen.

Som datter af kro- og hotelvært Erik Andersen Brøndum kom hun i kontakt med tilrejsende, hvoraf især kunstnere fik stor betydning for hende. I hendes teenageår begyndte danske og norske marinemalere lejlighedsvis at komme til Skagen, og på den måde oplevede hun deres malerier. Hun fik en borgerlig kulturel opdragelse, og hendes fascination af billedkunst blev ikke modarbejdet af familien, hvis åndelige kraft var en mor, der selv var optaget af litteratur og religion. En af de kunstnere, hun mødte som ganske ung, var Michael Ancher, som hun giftede sig med på sin 21~års fødselsdag. Ægteskabet gav begge mulighed for at udfolde sig kunstnerisk.

Med sine evner som menneskeskildrer og kolorist regnes Anna Ancher som en af dansk malerkunsts virkeligt store skikkelser samt som en af de betydeligste impressionistiske malere i dansk kunst. Hun har ofte repræsenteret dansk kunst i udlandet. Læs mere