Wikipedia:Utvald dansk artikkel/Veke 4, 2017

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Clint Eastwood

Clint Eastwood (født 1930) er en amerikansk skuespiller, filminstruktør og musiker. Clint Eastwood er en af få, der har vundet fem Oscarpriser. Han har instrueret 33 film.

Eastwood brød igennem som western-skuespiller i 1960'erne, først i tv-serien Rawhide, siden som Manden uden navn i Sergio Leones spaghettiwesterns.

Siden blev han berømt for hovedroller i en række film som Ørneborgen og ikke mindst Dirty Harry-filmserien. Rollerne i de tidlige westerns og som Dirty Harry har givet ham et ry som et kulturelt ikon for maskulinitet.

Eastwood debuterede som instruktør i 1971 med gyseren Mørkets melodi. I 1990'erne fik han sit afgørende gennembrud som filminstruktør med De nådesløse, hvor han selv spillede hovedrollen. Filmen indbragte ham bl.a. to Oscars for bedste instruktion og bedste film. Siden har han instrueret flere film, også i andre genrer.

Ved siden af filmkarrieren har Clint Eastwood også udgivet musik, og han blev i 1986 valgt som borgmester i Carmel-by-the-Sea, Californien, hvor han sad på posten i to år. Læs mere