Wikipedia:Utvald dansk artikkel/Veke 47, 2021

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Kong Christian 9.

Christian 9. (1818–1906) var konge af Danmark fra 1863 til 1906.

I 1852 blev han udset til tronfølger i det danske monarki, da Frederik 7. ikke havde arvinger. Ved Frederik 7.'s død i 1863 besteg han tronen som den første danske konge af den glücksburgske linje af den oldenborgske slægt. Han tog som valgsprog: Med Gud for Ære og Ret.

Hans regeringstid blev præget af nederlaget i den Anden Slesvigske Krig i 1864 og tabet af hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg, der gjorde kongen meget upopulær. Hans regeringsår var domineret af Forfatningskampen, hvor Christian 9. stod fast på monarkens ret til selv at vælge sine ministre uden hensyn til Folketingets flertal. Først ved Systemskiftet i 1901 lod kongen sig endeligt overtale til at anerkende folketingsparlamentarismen som statsform. På trods af mange års politisk strid, hvor kongen stod i modsætning til store dele af befolkningen, blev han efterhånden en populær regent på grund af sin lange regeringstid og sit fordringsløse og imødekommende væsen.

Christian giftede sig i 1842 med sin halvkusine prinsesse Louise af Hessen. Deres seks børn giftede sig ind i flere af Europas fyrstehuse og skaffede Christian 9. tilnavnet Europas svigerfar. Læs mere