Wikipedia:Utvald dansk artikkel/Veke 48, 2018

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Gloster Meteor

Gloster Meteor var den første britiske jetjager og de Allieredes eneste operationelle jetfly under 2. verdenskrig. Udviklingen af Meteor var en følge af den revolutionerende turbojetmotor, der blev udviklet af Frank Whittle og hans firma, Power Jets Ltd. Med øgenavnet "kødkassen" var Meteor ikke et aerodynamisk sofistikeret fly, men viste sig i kamp at være en vellykket jager.

Meteor tjente kun begrænset i 2. verdenskrig, men deltog i Koreakrigen og i mange regionale konflikter. Specialiserede varianter blev udviklet til rekognosceringsfly og til natjagere, flyet blev benyttet til forskning og udvikling, og undervejs satte det adskillige rekorder. Efterhånden som nyere og bedre jetjagere blev udviklet i 1950'erne, blev Meteor forældet.

Meteor legemliggjorde fremkomsten af jetmotoren; i den tid flyet gjorde tjeneste ville både militære og civile konstruktører hilse turbinemotoren velkommen, indbygge den i deres designs og arbejde med dens fordele, silkeblød motorgang og højt effekt. Læs mere