Wikipedia:Utvald dansk artikkel/Veke 50, 2019

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Njords længsel efter havet (1908) af W.G. Collingwood

Njord er i nordisk mytologi en af vanerne. I de islandske kilder blev Njord knyttet til havet og fungerede som gud for søfart, vinde og frugtbarhed (rigdom). Det østnordiske materiale tyder på, at Njord her blev opfattet som en frugtbarheds- og velstandsgud, der var knyttet til indlandet, i modsætning til det vestnordiske. I vikingetiden var han som frugtbarhedsgud nærmest blevet fortrængt af sin søn Frej, der havde overtaget nogle af hans attributter og egenskaber.

Njord er gift med Skade, men de lever ikke sammen. Hans børn er Frej og Freja. Efter krigen mellem aser og vaner bliver han sammen med sine børn udleveret som gidsler til aserne, blandt hvilke han tager bolig.

Njord har været genstand for flere diskussioner. Hans navn er nært beslægtet med den ældre germanske gudinde Nerthus, der omtales af Tacitus. Sammen med de mange tilfælde af stednavne, der indeholder hans navn, har det givet anledning til spekulationer om, at han tidligere i historien har haft langt større betydning. Læs mere