Wikipedia:Utvald svensk artikkel/Veke 19, 2012

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
På Johan Gustaf Sandbergs målning från 1836 manar Gustav Eriksson (Vasa) dalkarlarna i Mora år 1521 att ansluta sig till honom i kampen mot Kristian II.

Lasse Olsson (????-1572?), var Gustav Vasas främste krigsman och en av nyckelfigurerna under det väpnade upproret – ”befrielsekriget”– mot unionskungen Kristian II 1520–1521; han ska dessförinnan ha tjänat under Sten Sture den yngre. Enligt historieskrivaren Peder Swart var det på Lasse Olssons enträgna inrådan 1521 som dalkarlarna beslöt att återkalla den unge frälsemannen Gustav Eriksson (Vasa), som ett par dagar tidigare i Mora utan framgång hade försökt övertala allmogen i Dalarna att ansluta sig till upproret. Det är återkallandet av Gustav Eriksson som ligger till grund för det moderna Vasaloppet.

Lasse Olsson sårades allvarligt under stridigheterna vid Stockholm men kom därefter att brukas i en lång rad uppdrag i kronans tjänst som fogde och ståthållare, som häradshövding, underlagman och som bisittare i kungens nämnd. Under det stora ryska kriget fungerade han som högste militärbefäl i Norrland. Han var åren 1561–1568 ledamöt i den kungliga Höga nämnden, som kom att användas som verktyg av den beryktade prokuratorn Jöran Persson för att eliminera Erik XIV:s verkliga och inbillade fiender. Läs mer …