Wikipedia:Utvald svensk artikkel/Veke 36, 2016

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Gravyr av John Grant från 1804.

John Grant (1750-1606) var en av de katolska konspiratörer som försökte lönnmörda Jakob I av England genom att spränga det brittiska överhuset i Westminsterpalatset, i vad som kallas för krutkonspirationen år 1605.

När Grant, den 5 november 1605, fick reda på att Guy Fawkes hade misslyckats med sin del av planerna och även blivit arresterad flydde han tillsammans med flera av de andra konspiratörerna till Holbeche House, nära Staffordshire. Väl där förblindades han när konspiratörernas krut av misstag fattade eld. På morgonen den 8 november anlände sheriffen av Worcester till Holbeche House. En eldstrid bröt ut och Grant, tillsammans med Thomas Wintour och Ambrose Rookwood, sårades och arresterades omedelbart därefter.

Vid rättegången som hölls mot de överlevande konspiratörerna den 27 januari 1606 blev det en fällande dom i högförräderi för samtliga. Tillsammans med några av de andra konspiratörerna avrättades Grant den 30 januari 1606 på kyrkogården vid den västra delen av Sankt Paulskatedralen genom avrättningsmetoden hängning, dragning och fyrdelning. Läs mer …