Wikipedia:Utvald svensk artikkel/Veke 40, 2021

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Kurt Cobain (förgrund) och Krist Novoselic (vänster) under MTV Video Music Awards 1991.

Nirvana var en amerikansk rockgrupp, bildad av sångaren och gitarristen Kurt Cobain samt basisten Krist Novoselic i 1987. Nirvana hade under sin verksamma tid en rad batterister, av vilka Dave Grohl, som anslöt sig 1990, var mest betydelsefull och den som spelade trummor från genombrottet med Nevermind fram till bandets upplösning 1994.

Nirvana fick sitt kommersiella genombrott med singeln "Smells Like Teen Spirit" från albumet Nevermind (1991). Albumets framgångar inledde ett stort uppsving för grungen, en subgenre till alternative rock. Andra grungeband från Seattle som Pearl Jam, Soundgarden och Alice in Chains ökade också i popularitet i samband med Nirvanas framgångar och som ett resultat blev alternative rock den dominerande musikstilen i radio och TV i USA under tidigt 1990-tal. Som Nirvanas förgrundsfigur omnämndes Cobain av medier som en "talesman för en generation" och Nirvana var ett band som "representerade Generation X". Nirvana släppte sitt sista studioalbum, In Utero 1993.

Nirvanas karriär slutade med Cobains död i april 1994, men trots detta ökade bandets popularitet under åren som följde. 8 oktober 2002 släpptes singeln You Know You're Right, en ofullbordad demo från bandets sista session, i samband med utgivningen av samlingsalbumet Nirvana. Sedan sin debut har Nirvana sålt över 50 miljoner skivor världen över. Läs mer …