Wikipedia:Utvald artikkel

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Snarvegar:
WP:VA
WP:UA

Utvald artikkel: det beste frå vår eigen wiki
- og eit skandinavisk samarbeid

Utvald artikkel er ein bolk på hovudsida som vert oppdatert ein gong i veka med dei første avsnitta frå ein utvald artikkel i lag med eit bilete. Alle artiklar som har ei viss lengd og ein illustrasjon kan bli utvald artikkel i ei veke. Nominering av nye kandidatar og diskusjon kan leggjast til på Wikipedia:Utvald artikkel/Kandidatar.

Dersom du ønskjer å føreslå ein særskild artikkel for ei særskild veke, kan legge inn eit forslag i kandidatkalenderen. Sjå årsarkivet for artiklar og diskusjonar, der du óg finn peikarar du kan legga inn forslag eller artikkelsnuttar på.

Nynorsk Wikipedia har óg artiklar frå dei andre skandinaviske wikipediaene på framsida. Desse artikla vert kopierte over frå våre nabospråk, på grunnlag av kva artikkel som er valt ut der.

Utvald artikkel[endre wikiteksten]

Utvald artikkel Bullet blue.png Kandidatar Bullet blue.png Kalender

Arkiv: 2004200520062007200820092010201120122013201420152016201720182019


I dag er det måndag, 27. mai 2019Oppdater sida

til da | til nb | til sv

Den noverande versjonen av denne bolken på hovudsida er om Kaukasus:

Kaukasus

Kaukasus er ei fjellkjede i Eurasia mellom Svartehavet og Kaspihavet i Kaukasia. Kaukasus utgjer to separate fjellsystem, Store Kaukasus og Litle Kaukasus. Det høgaste fjellet i Kaukasus er Elbrus.

Kaukasus vart forma for om lag 23,8–28,5 millionar år sidan på grunn av tektonisk platekollisjon der den arabiske kontinentalplata flytta seg nordover og kolliderte med den eurasiske plata. Fjellsystemet er ei forsetjing av Himalaya. Heile området får regelmessig kraftige jordskjelv på grunn av denne aktiviteten. Forkastingane i Anatolia i Tyrkia og Iran flyttar seg side om side og hindrar subduksjon av kontinentalplata på veg nordover. Dette er årsaka til at det er få vulkanar i Store Kaukasus. Litle Kaukasus er derimot stort sett danna av vulkansk aktivitet. Vulkanplatået Dzjavakheti i Georgia og dei omliggande vulkankjedene, som strekkjer seg inn i sentrale område av Armenia, er nokre av dei yngste og mest ustabile av dei geologiske formene i området. Les meir …

vis åleinediskusjonendredawikinowikisvwiki

Bolken neste veke er om Ingen artikkel er utvald for veke 23, 2019.:

vis åleinediskusjonendredawikinowikisvwiki

Utvald bokmålsartikkel[endre wikiteksten]

Utvald bokmålsartikkel-arkiv: 20052006200720082009201020112012201320142015201620172018
hent frå nb

Den noverande versjonen av denne bolken på framsida er:

Første side av Beowulf, som foreligger i den ødelagte manuskriptsamlingen Nowellkodeksen..

Angelsaksisk litteratur eller gammelengelsk litteratur er den litteraturen som ble skrevet på angelsaksisk i løpet av Englands 600 års angelsaksiske periode, fra 400-tallet og fram til 1066. Disse tekstene omfatter sjangre som episk poesi, helgenbiografier, prekener, bibeloversettelser, lovverk, krøniker, gåter og andre. I alt er det blitt bevart rundt 400 manuskripter fra denne perioden.

Et av de viktigste verkene fra den angelsaksiske perioden er diktet Beowulf som har fått en status i England som et nasjonalepos. Den angelsaksiske krønike er betydningsfullt som en historisk dokumentasjon av perioden, mens det korte religiøse diktet Cædmons hymne fra 600-tallet er det eldste bevarte litterære verket på engelsk. Les mer …

visnowikidawikisvwiki

Versjonen av denne bolken på framsida neste veke er:

Portman i 2013.

Natalie Portmans filmografi er en oversikt over filmer som den amerikanske skuespilleren Natalie Portman (født 1981) medvirker i. Per mai 2019 omfatter filmografien 43 spillefilmer og tre kortfilmer, i tillegg til arbeid som filmprodusent og filmregissør og noen få opptredener i teateroppsetninger.

Portman filmdebuterte i Léon (1994). Portman ble verdenskjent for rollen som Padmé Amidala i Star Wars på 2000-tallet, og mottok både en Golden Globe og en Oscarnominasjon for sin rolle i Closer. Hun vant Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for sin rolle i Black Swan. I tillegg vant hun fire andre priser for rollen.

Hun har spilt Jane Foster i superheltfilmene Thor, Thor: The Dark World og Avengers: Endgame, og har siden spilt i Terrence Malick-filmene Knight of Cups og Song to Song. Portman ble nominert til en ny Oscar for rollen som førstedame Jackie Kennedy i Jackie (2016). Hun fikk også god kritikk for rollen i Vox Lux (2018). Les mer …

visnowikidawikisvwiki

Utvald dansk artikkel[endre wikiteksten]

Utvald dansk artikkel-arkiv: 20052006200720082009201020112012

hent frå da

Den noverande versjonen av denne bolken på framsida er:

Mao Zedong.

Mao Zedong (1893–1976), også kendt som Formand Mao, var en kinesisk kommunistisk evolutionær, der blev kendt som nationsfader til Folkerepublikken Kina, som han ledede fra etableringen i 1949 og frem til sin død i 1976. Hans teorier, militærstrategier og politiske styre bliver omtalt i samlet form som maoisme.

Mao var en kontroversiel person, der bliver betragtet som en af de mest indflydelsesrige individer i nyere tid. Han er også kendt som en politisk begavet man, teoretiker, militærstrateg, digter og visionær. Hans støtter kreditterer ham for at få imperialismen ud af Kina, at have moderniseret nationen og opbygge den til en supermagt, fremme kvinders status i samfundet, forbedre uddannelse og sundhedsvæsen, samt at øge den forventede levealder i takt med at Kinas befolkning voksede. Hans kritikere har kaldt hans regime for autokratisk og totalitært, og det er blevet fordømt for at skabe masseundertrykkelse og ødelægt religiøse og kulturelle genstande og steder. Han har også ansvar for flere millioner kineseres død, et antal der bliver estimeret til mellem 30 og 70 millioner ofre. Læs mere

visdawikinowikisvwiki

Versjonen av denne bolken på framsida neste veke er:

Københavns Universitets hovedbygning på Frue Plads i København.

Københavns Universitet er det ældste universitet i Danmark. Det blev oprettet i 1479 som et studium generale og er det næstældste i Skandinavien efter Uppsala (1477).

Universitetet havde i 2017 over 38.000 studerende. Der var knap 9.000 ansatte fordelt nogenlunde ligeligt mellem akademisk og administrativt personale. Universitetet har fire campusser i og omkring København, og hovedkvarteret ligger i Indre By. De fleste kurser undervises på dansk, men mange kurser tilbydes også på engelsk og nogle få på tysk. Universitet har flere tusinde udenlandske studerende, hvoraf omkring halvdelen kommer fra Norden.

Academic Ranking of World Universities rangerede i 2018 universitet som det bedste i Skandinavien og det 29. bedste i verden, I oktober 2018 var der 39 personer med tilknytning til universitet der har modtaget en nobelpris, og én person havde modtaget Turing-prisen. Læs mere

visdawikinowikisvwiki

Utvald svensk artikkel[endre wikiteksten]

Utvald svensk artikkel-arkiv: 20052006200720082009201020112012
Utvald svensk artikkel velges ut mellom dei artiklane som er utvalde på svensk wikipedia denne veka: her.

Den noverande versjonen av denne bolken på framsida er:

Västercirkeln planerades där nuvarande Haga rondell finns. Kustbanan syns i bakgrunden. Fotografi av modellen.

Munksnäs-Haga-planen var en stadsplan för västra Helsingfors skapad av Eliel Saarinen under början av 1910-talet. Planen gjordes i samarbete med Helsingfors stadsplanearkitekt Bertel Jung. Aktiebolaget M.G. Stenius bad Saarinen göra upp en stadsplan för de områden företaget ägde väster om Helsingfors. Den första versionen presenterades år 1911 och dominerades av monumentalism. Den kritik som Saarinen fick för sitt förslag till stadsplan för Canberra samma år gjorde att han minskade de formalistiska elementen i sitt följande förslag.

I sitt slutgiltiga förslag presenterade Saarinen avenyer i Haussmann-stil, intima bostadsområden inspirerade av Raymond Unwin och stora bostadsblock inspirerade av Otto Wagner. Munksnäs-Haga stadsplan förverkligades i liten skala. Gatunätet i Munksnäs härstammar från planen, men själva stadsdelen är byggd på 1930-talet då funktionalismens ideal inte mera motsvarade Saarinens idéer. Några få byggnader av Saarinen byggdes i Munksnäs. Planen användes dock av finländska arkitekter som en lärobok över stadsplanering. Läs mer …

vissvwikidawikinowiki


Versjonen av denne bolken på framsida neste veke er:

Shin Megami Tensei IV

Shin Megami Tensei IV (真・女神転生IV "Den sanna gudinnans återfödelse IV") är ett postapokalyptiskt datorrollspel som utvecklades av Atlus till Nintendo 3DS. Spelet är den femte delen i Shin Megami Tensei-serien, men har ingen direkt koppling till handlingen i tidigare delar. Det släpptes 2013/2014.

Spelupplägget liknar det i tidigare Shin Megami Tensei-spel, och inkluderar det turordningsbaserade Press Turn-systemet från tidigare spel, i vilket spelaren och fienderna utnyttjar varandras svaga punkter. Berättelsen följer Flynn, en samuraj som skyddar det medeltida kungadömet Mikado från demoner.

Spelets utveckling påbörjades 2009, och hade för avsikt att skildra samma "punk-känsla" som i det första Shin Megami Tensei. Spelets scenario skrevs av seriens figurdesigner Kazuma Kaneko, och huvudfigurerna samt vissa demoner designades av Masayuki Doi. Spelet var ett av de bäst säljande i Japan år 2013. Läs mer …

vissvwikidawikinowiki

Veke 24[endre wikiteksten]

Utvald nynorskartikkel nnwiki nowiki dawiki svwiki
Utvald bokmålsartikkel nnwiki nowiki dawiki svwiki
Utvald dansk artikkel nnwiki nowiki dawiki svwiki
Utvald svensk artikkel nnwiki nowiki dawiki svwiki