Wikipedia:Vekas bokmålsartikkel/Veke 11, 2007

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk

Kleopatra VII Filopator (gresk Κλεοπάτρα θεά φιλοπάτωρ, født 69 f.Kr., død 30 f.Kr.) var farao av Egypt fra 51 f.Kr. til 30 f.Kr. Hun var det siste medlemmet i det makedonske ptolemeiske dynasti og dermed den siste greske herskeren av Egypt. Hennes far var Ptolemaios XII Auletes og hennes mor var antagelig Auletes' søster, Kleopatra V Tryfaena. Kleopatra er gresk og betyr «til fars ære», hennes fulle navn «Kleopatra Thea Filopator» betyr «gudinnen Kleopatra, elsket av sin far».

I dag er hun antagelig den mest berømte av alle herskerne i det antikke Egypt og er vanligvis kun kjent som Kleopatra, alle av hennes forgjengere med samme navn er stort sett glemt. Kleopatra var aldri enehersker i Egypt, hun delte makten med sin far, bror, bror/mann og sønn. Men i alle disse tilfellene var hennes medherskere konger kun i tittelen, mens hun hadde den reelle makten.

Julius Cæsar overvintret i Egypt i 4847 f.Kr og Kleopatra styrket sin politiske fordel ved å bli hans elskerinne. Kleopatras vinterforhold med Cæsar produserte en sønn som de gav navnet Ptolemaios Cæsar (kalt Cæsarion, lille Cæsar). Men Cæsar nektet å gjøre gutten til sin arving og utnevnte sin grandnevø og adoptivsønn Octavian i stedet. Les mer...