Wikipedia:Vekas bokmålsartikkel/Veke 32, 2007

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Ulv, en nordisk vill art i hundefamilien

Hundefamilien (Canidae) kalles også hundedyr, og er en naturlig gruppe med rovdyr i klassen av pattedyr. Gruppen oppsto trolig under eocen epoken, for om lag 40 millioner år siden, noe som gjør den til den eldste rovdyrfamilien vi kjenner til. Familien hadde tre samtidige linjer, representert ved underfamiliene Caninae (moderne hunder), Hesperocyoninae (forhistoriske arkaiske hunder), og Borophaginae (forhistoriske hyenelignende hunder). Både Hesperocyoninae og Borophaginae er utdød.

Familien deles ofte inn i de to delgruppenene rever (Vulpini eller ekte vulpider) og hunder (Canini eller ekte canider), som tilsammen består av 13 slekter og 36 nålevende arter. I tillegg kommer cozumel grårev, som nylig er oppdaget, men kan være utdødd (og fortsatt ikke ordentlig klassifisert), og falklandsulv, som er utdødd. Falklandsulven er klassifisert i en egen slekt (den 14.) som døde ut sammen med arten.

Det mest karakteristiske trekket med disse dyrenes skjelett, sammenlignet med andre rovdyr, er lemmenes lengde i forhold til kroppens størrelse. De fleste står langstrakt oppreist på halvstive bein som ender i fire velutviklede labber som har tykke poter (tråputer) på undersiden, Hver av framlabbene har enten fire eller fem tær og hver baklabbene alltid fire tær. Tærne er utstyrt med klør som ikke kan trekkes inn. De går faktisk på tærne og kalles derfor tågjengere. Tærne har blitt spesielt tilpasset foten for å motstå trykkbelastningen når de løper. les mer..