Wikipedia:Vekas bokmålsartikkel/Veke 47, 2009

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Sør-Georgia museum er lokalisert til den gamle hvalfangststasjonen Grytviken.

Sør-Georgia er ei øy i Søratlanteren som tilhører det britiske oversjøiske territoriet Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyene. Argentina gjør krav på Sør-Georgia og resten av de britiske territoriene i Søratlanteren. Øya er 170 km lang og 30 km bred. Øya har ingen fastboende, men har forskningspersonell knyttet til museumsdriften og forskningsstasjonene på Birdøya og King Edward Point.

Øya er en av de viktigste hekke- og yngleplassene i Antarktis. Blant annet yngler 2,5 millioner pelssel og 300 000 sydlig elefantsel på øya; og 2,7 mill. par gulltoppingviner og 400 000 par kongepingviner hekker. Sør-Georgia ble oppdaget av A. de la Roché i april 1675. James Cook kom til Sør-Georgia 14. januar 1776 og var den første som gikk i land på øya.

Den norske hvalfangeren Carl Anton Larsen etablerte Grytviken som den første landstasjonen for moderne hvalfangst i Antarktis 16. november 1904. Flere hvalfangststasjoner ble etablert i de påfølgende årene og virksomhetene var dominert av nordmenn. I desember 1965 forlot de siste hvalfangerne øya. Les mer …