Wikipedia:Vekas bokmålsartikkel/Veke 50, 2006

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
En ordensvakt sjekker legitimasjon på gjest

Ordensvakt er i Norge tittelen til personer godkjent av politiet til å holde ro og orden ved serveringsteder. Tidligere oftest omtalt som utkaster eller dørvakt.

Serveringslovens § 16 sier at politiet kan kreve godkjent ordensvakt på serveringsteder. Det er også politiet som bestemmer hvilke steder som trenger ordensvakt, hvor mange ordensvakter de minimum må ha, hvilke dager i uken dette gjelder og når på døgnet ordensvakt er påkrevd. I praksis er en ordensvakt vertskapets representant. En ordensvakts rolle går på å bestemme hvem som skal få adgang til serveringstedet, hvem som ikke lenger får lov til å være på stedet og å forebygge eller dempe konflikter. En ordensvakt skal også være en ressursperson og takle forskjellige situasjoner, slik som livreddende førstehjelp, branntilløp eller andre akutte hendelser.

En ordensvakt må godkjennes av politiet, og får et skilt med bilde og ordensvaktnummeret på. For å bli godkjent kreves det at ordensvakten har gått kurs, har vandelen i orden og at ordenvakten er både psykisk og fysisk egnet for en slik oppgave. For å hindre ordensvakter i å jobbe uten å oppgi inntekt kreves det også at den som søker godkjenning er ansatt et sted som ordensvakt, enten et vaktselskap eller serveringsted. Les mer…