Wikipedia:Vekas danske artikkel/Veke 32, 2008

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Perus flag

Peru (spansk: Perú, quechua og aymara: Piruw), officielt Republikken Peru (spansk: República del Perú) er et land i det vestlige Sydamerika. Landet grænser op til Ecuador og Colombia mod nord, Brasilien mod øst, Bolivia mod sydøst, Chile mod syd og Stillehavet mod vest.

Det peruvianske territorium var hjemsted for Norte Chico-civilisationen, én af de ældste i verden, og Inkariget, den største stat i præcolumbiansk Amerika. Det spanske imperium erobrede regionen i det 16. århundrede og etablerede et vicekongerige, som omfattede det meste af landets sydamerikanske kolonier. Efter uafhængigheden i 1821 har Peru gennemgået perioder med politisk uro og skattekriser og perioder med stabilitet og økonomisk opsving.

Peru er en repræsentativt demokratisk republik inddelt i 25 regioner. Landets geografi varierer fra tørre områder ved Stillehavets kyst til Andesbjergenes bjergtinder og Amazonområdets tropiske skove. Det er et u-land med et middelt HDI-index med omkring 40% af befolkningen under fattigdomsgrænsen. Landets vigtigste erhverv er fra en økonomisk betragtning landbrug, fiskeri, minedrift og fabrikation af produkter som tekstiler.

Den peruvianske befolkning, der er anslået til 28 millioner, er multietnisk og består af indfødte folk, europæere, afrikanere og asiater. Spansk er det mest udbredte sprog, selv om et betydeligt antal peruanere taler quechua og andre indfødte sprog. Denne blanding af kulturelle traditioner har resulteret i en bred variation af udtryk på områder som kunst, mad, litteratur og musik. Læs mere