Wikipedia:Vekas danske artikkel/Veke 43, 2009

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket

Karen Blixen (1885 - 1962) var en verdensberømt dansk forfatter. Hun opfattede sig selv som storyteller, og nogle af hendes fortællinger er udgivet som Syv fantastiske Fortællinger og Vinter-Eventyr, men også hendes Den afrikanske Farm er velkendt.

Karen Blixen voksede op på Rungstedlund i et velhavende miljø. Hun havde flere kærlighedseventyr i sit liv, og i 1914 blev hun gift med baron Bror von Blixen-Finecke. Parret var da netop ankommet til Britisk Østafrika (det senere Kenya), hvor de drev en kaffefarm. Karen og Bror var dog meget forskellige og blev separeret og senere skilt i 1925. Hun forlod Kenya i 1931 efter flere års modgang og efter at hendes nye elskede Denys Finch Hatton var dræbt i et flystyrt. Resten af sit liv boede hun på Rungstedlund.

Efter hjemkomsten fra Afrika fik hun for alvor gang i skriveriet, og Syv fantastiske Fortællinger udkom i 1934. Snart opnåede Karen Blixen stor anerkendelse. Hun var i flere år kandidat til Nobelprisen, men fik den dog ikke. I de senere år er hendes berømmelse vendt tilbage efter filmatisering af nogle af hendes værker som Oscar-vinderne Babettes gæstebud og Mit Afrika. Læs mere