Zweitina

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Koordinatar: 34°46′8″ N 36°14′56″ E
Zweitina
زُويتينة
landsby
Zweitina.JPG
Zweitina
Land Flag of Syria.svg Syria
Guvernement Homs
Distrikt Talkalakh
Nahiyah Al-Nasirah
Høgd 420 moh.
Koordinatar 34°46′8″ N 36°14′56″ E
Folketal 1 540 (2011)
Tidssone EET (UTC+3)
Syria location map3.svg

Zweitina eller Zuwaytini (arabisk زُويتينة, Zūwaytīnah) er ein liten landsby vest i Syria nær grensa til Libanon og som administrativt høyrer til Homs guvernement. Han ligg opp i eit skogkledd fjell og er ein populær feriestad. Landsbyen ligg mellom 400 og 450 meter over havet. Av stader i nærleiken finn ein Marmarita i nord, al-Huwash i aust, al-Huwash i aust, al-Husn i søraust, al-Zarah i sør, Naarah og Tell Hawsh i sørvest, al-Mitras i vest og al-Bariqiyah i nordvest. Zweitina er kanskje mest kjend for al-Fawwar-kjelda, som har fått dette namnet fordi ho berre sporadisk renn. Det historiske St. Georg-klosteret, eit av dei eldste i Syria, ligg i Zweitina. Han ligg òg like i nærleiken av Krac des Chevaliers, eller Qal'at al-Ḥiṣn.[1] I følgje Syrisk statistisk sentralbyrå (CNS), hadde Zweitina eit folketal på 1 540 i 2011. Innbyggjarane er hovudsakleg gresk-ortodokse kristne.

Etymologi[endre | endre wikiteksten]

Namnet Zweitina kjem frå ordet zeitoun som er arabisk for oliven. Zweitina er arabisk for ein enkel olivenfrukt. Oliventre dominerer skogane i Zweitina og er rekna som den viktigaste avlinga her. Andre hevdar at namnet kjem frå arameisk og tyder «landet der silkeormar veks» og syner til silkeormane som finst i skogane i landsbyen.[1]

Demografi[endre | endre wikiteksten]

Folketalet i Zweitina når opp til 5000 om sommaren, då mange kjem hit på ferie. Kristendom dominerer i landsbyen. Nesten 75% av originale landsbybuarar bur utanfor landsbyen. Flest emigrantar bur i Pennsylvania i USA, der det bur kring 500 familiar.[2] Zweitina ligg òg nær ein annan kristen landsby, Marmarita.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

  1. 1,0 1,1 «Information» (på arabisk). Marmarita. Henta 1. juli 2014. 
  2. «Immigrants in USA» (på arabisk). Marmarita. Henta 1. juli 2014.