Niue

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Niuē Fekai
Niues flag
Flag
Niues nationalvåben
Nationalvåben
Niues placering
Kort over øen
Kort over øen
Hovedstad
og største by
Alofi
19°3.31′S 169°52.31′V / 19.05517°S 169.87183°V / -19.05517; -169.87183
Officielle sprog Niueansk og engelsk
Demonym niueaner
Regeringsform Konstitutionelt monarki
• Monark
Charles III
• Premier
Dalton Tagelagi
Associeret stat
19. oktober 1974
Areal
• Total
260 km2 
Befolkning
• Anslået juli 2009
1.398[1] (nr. 218)
• Tæthed
5,35/km2 
BNP (KKP) Anslået
• Total
7,6 mio. USD
Valuta Newzealandske dollar (NZD)
Tidszone UTC-11
Kører i venstre side af vejen
Internetdomæne .nu
Telefonkode +683
ISO 3166-kode NU, NIU, 570

Niue er en autonom ø i det sydvestlige Stillehav, med selvstyre under New Zealand. Den er beliggende ca. 700 km øst for Tonga. Landet er befolkningsmæssigt det næstmindste selvstændige område i verden. Hovedstaden er Alofi.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Hovedartikel: Niues historie.

Europa begyndte at blande sig i Niue i 1774, hvor kaptajn James Cook opdagede øen, som han kaldte "Savage Island" (vildøen). Legenden siger, at Cook navngav øen på den måde, fordi han fortolkede øens krigers kropmaling som blod og blev nægtet at gå i land.

Næste gang Niue blev besøgt var af London Missionary Society 1846. Niue var for en kort tid et protektorat, men Storbritanniens indsats blev overført til New Zealand i 1901, da øen var annekteret. I 1974 vedtog New Zealands parlamentet Niues selvstyre.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Hovedartikel: Niues geografi.

Niue har et areal på 260 km² og er beliggende i det sydlige Stillehav, øst for Tonga. Niue er en af verdens største koraløer, terrænet består af stejle kalkstensklipper langs kysten med en central højslette stigende til omkring 60 meter over havets overflade. Et koralrev omgiver øen, og det eneste hul i revet ligger på vestkysten, nær hovedstaden, Alofi. Langs øens kyst findes mange kalkstenshuler.

Øen er næsten oval og har en diameter på omkring 18 km, med to store bugter på vestkysten (Alofibugten i midten og Avatelebugten i syd). Mellem bugterne er en høj ved Halagigie Point. En lille halvø, Tepa Point (eller Blowhole Point), ligger i nærheden af byen Avatele mod sydvest. Det meste af øens befolkning bor ved vestkysten, omkring hovedstaden og mod nordvest.

Øen har et tropisk klima, hvor det meste nedbør forekommer mellem november og april.

Demografi[redigér | rediger kildetekst]

Hovedartikel: Niues demografi.

De fleste af dem, der lever på Niue er polynesiere, omkring 200 er europæere, samoaner og tonganer. Det talte sprog er niueansk, som er en variant af polynesisk, som minder om tongansk og samoansk, men engelsk tales på øen. De fleste af øens indbyggere er kristne, hovedsagelig protestanter.

Økonomi[redigér | rediger kildetekst]

Hovedartikel: Niues økonomi.

Niue har en meget svag økonomi med et BNP på omkring 7,6 millioner amerikanske dollars (2000). Den økonomisk aktivitet på øen kredser om regeringens arbejde og landbrug på familieejede plantager. Øen bruger den newzealandske dollar og er afhængig af økonomisk støtte fra New Zealand.

I august 2005 hævdede et australsk mineselskab ved navn Yamarna Goldfields, at Niue kan have en af verdens største uranforekomster. Selskabet har fået tilladelse til at lave geologiske undersøgelser på øen for at fastslå lødigheden af uranmalmen. Dog skal selskabet godkendes af regeringen til rent faktisk at udvinde uranet.

Øen får størstedelen af sine indtægter fra udenlandske bistand, især fra New Zealand. Også turismen giver indkomst, men er stadig en relativt lille industri på øen. Også pengeoverførsler fra emigrerede niuaner udgør en relativt stor andel af Niues indtægterne.

Statens udgifter overstiger normalt indtægterne, og New Zealand yder finansiel bistand til kommunale ydelser. Regeringen får også penge fra salget af frimærker til udenlandske samlere og salg af topdomænenavnet .nu.

Niues økonomi blev hårdt ramt af en tropisk storm i 2002.

De newzealandske dollar, der er i brug på Niue, adskiller sig fra de øvrige dollars, der er i brug på hovedøerne. Blandt andet har de en 1$-mønt, der har pokemonen Pikachu afbilledet.

Forsvar og udenrigspolitik[redigér | rediger kildetekst]

Hovedartikel: Niues politik.

Niue har været selvstyrende siden 1974 og har det fulde ansvar for sine interne anliggender. New Zealand har det overordnede ansvar for Niues udenrigsanliggender og militære forsvar, der udøves på anmodning fra Niues regering. Niue har ingen stående militærstyrke.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Yderligere læsning[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "(engelsk) Niue". The World Factbook. CIA. Arkiveret fra originalen 26. december 2018. Hentet 20. september 2009.

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

Søsterprojekter med yderligere information:
Regering
General information
Rejse
Andre

Koordinater: 19°03′00″S 169°55′00″V / 19.05°S 169.91666666667°V / -19.05; -169.91666666667