Guatemala

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Guatemalai Köztársaság
República de Guatemala
Guatemala zászlaja
Guatemala zászlaja
Guatemala címere
Guatemala címere
Nemzeti mottó: El País de la Eterna Primavera
Az örök tavasz földje
Nemzeti himnusz: Guatemala Feliz

FővárosaGuatemalaváros
é. sz. 14° 38′, ny. h. 90° 30′Koordináták: é. sz. 14° 38′, ny. h. 90° 30′
ÁllamformaElnöki köztársaság
Vezetők
ElnökAlejandro Giammattei
AlelnökGuillermo Castillo
Hivatalos nyelvspanyol
Beszélt nyelvek23 maja indián nyelv
FüggetlenségSpanyolországtól
Dátum1821. szeptember 15.
Tagság
Lista
Népesség
Népszámlálás szerint17 263 239 fő (2018)[1]
Rangsorban66
Becsült18 646 000 [2] fő (2022)
Rangsorban66
Népsűrűség167 fő/km²[3]
GDP2005-ös becslés
Összes35 304 millió dollár (71)
PPP: 56 707 millió dollár
Egy főre jutó2 508 dollár (102)
PPP: 4 317 dollár
HDI (2007)0,704 (122) – közepes
Földrajzi adatok
Terület108 890 km²
Rangsorban106
Víz0,4%
IdőzónaCST (UTC-6)
Egyéb adatok
PénznemGuatemalai quetzal (GTQ)
Nemzetközi gépkocsijelGCA
Hívószám502
Segélyhívó telefonszám
  • 123
  • 128
  • 110
  • 120
Internet TLD.gt
Villamos hálózat120 volt
Elektromos csatlakozó
  • NEMA 1-15
  • NEMA 5-15
Közlekedés irányajobb
A Wikimédia Commons tartalmaz Guatemalai Köztársaság témájú médiaállományokat.

Guatemala vagy hivatalosan a Guatemalai Köztársaság (spanyol: República de Guatemala) egy közép-amerikai ország. Északról és nyugatról Mexikó, északkeletről Belize és a Karib-tenger, keletről Honduras, délkeletről Salvador és délről a Csendes-óceán határolja.

A maja civilizáció területét, amely Mezo-Amerikára terjedt ki, a 16. században a spanyolok hódították meg, és létrehozták az Új-Spanyolországnak nevezett alkirályságot. Guatemala 1821-ben nyerte el függetlenségét Spanyolországtól és Mexikótól. A 19. század közepétől instabilitástól, polgári viszályoktól és diktatúráktól szenvedett. 1960 és 1996 között véres polgárháború zajlott az Egyesült Államok által támogatott kormány és a lázadók között.[4] A 21. században továbbra is instabilitással, magas szegénységi és bűnözési aránnyal,[5] drogkartellekkel küzd.[6]

Felszínének jelentős részét a Kordillerák magas, vulkánokkal tűzdelt hegyláncai uralják, amelyhez délen – szavannával fedett, keskeny – parti síkság, északon – trópusi őserdő borította – táblás vidék kapcsolódik.

Etimológia[szerkesztés]

Indián eredetű neve nem egyértelműen tisztázott. Egyesek szerint „farakások helye”, mások szerint „tűzokádó hegy” a jelentése.

Földrajz[szerkesztés]

Fekvése, határai[szerkesztés]

Északról és nyugatról Mexikó, délnyugatról a Csendes-óceán, északkeletről Belize, keletről a Karib-tenger és Honduras, délkeletről Salvador határolja.

Domborzata[szerkesztés]

A közép-amerikai földhíd északi részén fekvő ország északi része sík- és dombvidék, amelynek keleti részéből emelkedik ki a Maja-hegység. Ettől délre a Kordillerák vonulatai és a közéjük zárt medencék következnek. A Vulkáni-kordillera tűzhányókúpjai közt emelkedik Közép-Amerika legmagasabb csúcsa, a Tajumulco (4220 méter). A részben még ma is aktív vulkánoktól délre 30–70 km szélességben húzódik a Csendes-óceánt követő parti síkság.

Vízrajza[szerkesztés]

A Csendes-óceánba rövid, sekély folyók ömlenek. A Karib-tengerbe és a Mexikói-öbölbe ömlő folyók hosszabbak, mélyebbek. Jelentősebbek: Río Polochic, az Izabal-tó vizét levezető Río Dulce, Río Motagua, Sarstún, Belize felé a határfolyó, Río Usumacinta, a határfolyó Mexikó felé.

Éghajlata[szerkesztés]

Bár a forró égövben helyezkedik el, klímáját a nagy magasság és a hegykoszorú kellemessé, szubtrópusivá enyhíti a sűrűn lakott területeken. Az évi 18 Celsius-fokos középhőmérséklet mellett a legmelegebb hónap a május, 19,6 Celsius-fokos átlaghőmérsékletével. A leghűvösebb a január, átlag 16,3 Celsius-fokos átlaghőmérsékletével. A két adat alig tér el egymástól. A kellemesen meleg nappalok és az enyhülést nyújtó éjszakák közötti különbség az évszaktól függően 10–13 Celsius-fok.

A nyári esős és a téli száraz évszak az esőzések intenzitása alapján különül el egymástól, mivel a csapadék 90 százaléka a májustól októberig tartó nyári időszakban hull le. A havazás rendkívül ritka Guatemalában: átlagosan több évente egyszer fordul csak elő, és akkor is csak a legmagasabb hegyek tetején.[7]

Élővilág, természetvédelem[szerkesztés]

Guatemalának jellegzetes állatvilága van. 1246 fajt tartanak számon. Ennek 6,7%-a endemikus. 8,1%-a veszélyeztetett.

Értékes fafajok:

Nemzeti parkjai[szerkesztés]

Guatemala területének 5,4%-a védett. Legmagasabb szintű védelemben a 19 nemzeti park részesül.

Természeti világörökségei[szerkesztés]

  • Tikal Nemzeti Park - A maja civilizáció egyik legnagyobb városa volt. Neve az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Természeti környezete miatt a természeti világörökségnek is része.

Történelme[szerkesztés]

Az ország a hajdani Maja Birodalom központja volt. A maja kultúra 300 és 900 között élte virágkorát.

Antigua, a régi elhagyott főváros romjai, háttérben egy pipáló vulkánnal

A spanyolok 1523-ban Mexikó felől törtek be ide. Guatemala 1524-től mintegy 300 éven át a közép-amerikai spanyol gyarmatok egyfajta közigazgatási központja volt.

Az ország első spanyol települését, amely a Guatemala nevet viselte, Pedro de Alvarado alapította 1527-ben az Agua és a Fuego vulkán között, a Guacalate folyó völgyében. 1541-ben a várost földrengés és az Agua vulkánról kiinduló iszapár pusztította el. Az új főváros ettől a helytől néhány km-rel északabbra 1543 és 1773 között épült föl. 1773-ban azonban egy hatalmas erősségű földrengéssorozat csaknem a földdel tette egyenlővé. A romba dőlt város, a mai Antigua Guatemala többé nem nyerte vissza korábbi jelentőségét. Történelmi emlékhely, idegenforgalmi nevezetesség lett belőle.

A mai Guatemalaváros építését 1776-ban III. Károly spanyol király kezdeményezte. Az új város az előző fővárostól és a veszélyes Agua vulkántól 50 km-re keletre épült fel.

Az ország függetlenségét 1821. szeptember 15-én kiáltották ki. Utána szövetségre lépett a többi közép-amerikai országgal, és 1823-ban megalapították a Közép-amerikai Egyesült Tartományokat. Ennek szétesése után lett független köztársaság 1839-ben. Az országot hosszú időn keresztül katonák kormányozták, gyakoriak voltak a katonai puccsok. Első civil kormánya, 36 évi polgárháborút és néhány katonai kormányt követően, 1986-ban alakult meg. A szemben álló felek csak 1996-ban kötöttek békét. A polgárháborúnak 150 000 halálos áldozata volt.

Kolumbusz előtt[szerkesztés]

Guatemalában az emberi jelenlét legrégibb bizonyítékai i. e. 10 000-re mennek vissza. A régészeti leletek szerint a korai guatemalai emberek vadász-gyűjtögető életmódot folytattak. Peténben és a csendes-óceáni parton talált virágpor-minták szerint i. e. 3500 körül kezdődött a kukoricatermesztés.

A régészek a Kolumbusz előtti Közép-Amerika történetét három szakaszra osztják: a preklasszikus kor i. e. 2000-től i.sz. 250-ig, a klasszikus kor 250-től 900-ig, a posztklasszikus kor 900-tól 1500-ig. Mostanáig a preklasszikus kort kunyhókban élő farmerek kis falvainak képzelték, kevés állandó épülettel, de a legújabb felfedezések nyomán változik a nézet, mert monumentális építményeket találtak. A mai El Mirador akkoriban messze a legnépesebb hely volt Amerikában. Itt volt az első politikailag szervezett állam Amerikában. 26 városa volt, amelyeket utak kötöttek össze. Ezek az utak világosan láthatóak a levegőből Közép-Amerika legbujább, érintetlen esőerdőiben.

A klasszikus korban virágzott a maja civilizáció. Ennek számtalan emléke van Guatemala-szerte, legnagyobb koncentrációban Petén megyében. Városokat építettek, független városállamok alakultak ki, kapcsolatba kerültek más közép-amerikai kultúrákkal.

Ez 900 körülig tartott, akkor a klasszikus maja civilizáció összeomlott. A maják legtöbb városukat elhagyták, vagy az aszály okozta éhínségben elpusztultak. Vitatott, hogy pontosan mi okozta a klasszikus maják pusztulását, de a legelterjedtebb az aszály elmélete, amire bizonyítékot szolgáltattak a tavak medrének vizsgálata, pollenvizsgálatok és egyéb kézzelfogható bizonyítékok. Az ismétlődő tartós aszályok időlegesen elsivatagosították a vidéket, megtizedelve a majákat, akik az esőre vártak.

A posztklasszikus időben helyi királyságok alakultak. Ezek a városok sok tekintetben megőrizték a maja kultúrát, de sohasem érték el a klasszikus kor városainak méretét vagy hatalmát.

Gyarmati időszak[szerkesztés]

Iglesia de Santo Tomás, egy 1500-as években épült templom

Miután megérkeztek az Újvilágba, a spanyolok számos expedíciót indítottak Guatemalába 1518-tól kezdve. A spanyolokkal való érintkezés járványt váltott ki a bennszülött lakosság körében, ami megtizedelte őket. Mexikó spanyol meghódítója, Hernán Cortés felhatalmazta Gonzalo de Alvarado kapitányt és testvérét, Pedro de Alvaradót Guatemala meghódítására. Alvarado először szövetséget kötött a cakchiquel törzshöz tartozó indiánokkal, hogy segíti őket hagyományos ellenségük, a quiché indiánok ellen. Később Alvarado a cakchiquelek ellen fordult, és hamarosan kiterjesztette területükre a spanyol uralmat. A gyarmati időszakban Guatemala Új-Spanyolország (Mexikó) része volt, főkapitányságként (Capítania General de Guatemala). Kiterjedt a mai Mexikó Tabasco és Chiapas államaira, valamint Közép-Amerika országaira egészen Costa Ricáig. Ez a vidék nem volt gazdag ércekben (aranyban és ezüstben), mint Mexikó vagy Peru, ezért nem is volt olyan fontos. Fő termékei a cukornád, a kakaó, a növényekből és rovarokból kinyert kék festék, és az az épületfa volt, amelyet Spanyolországban templomok és paloták építésére használtak fel.

Függetlenség és 19. század[szerkesztés]

1821. szeptember 15-én Guatemala főkapitányság (amelynek része volt Chiapas, Guatemala, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica és Honduras) hivatalosan kinyilvánította függetlenségét Spanyolországtól és betagolódott a Mexikó Császárságba. Ez a régió a gyarmati időben formálisan Új-Spanyolországhoz tartozott, de a gyakorlatban külön kormányozták. Csak Chiapas nem szakadt el Mexikótól, amikor I. Ágoston császárt lemondásra kényszerítették.

Guatemala tartományaiból alakult a Közép-Amerikai Egyesült Államok (Federación de Estados Centroamericanos). Ez a szövetség az 1838-1840-es polgárháborúban felbomlott. A guatemalai Rafael Carrera volt a fő vezetője a szövetségi kormány elleni lázadásnak és az uniótól való elszakadásnak. Ekkoriban a felföldön fekvő Los Altos kikiáltotta függetlenségét Guatemalától, de Carrera elfoglalta azt. Ő dominálta a guatemalai politikát 1865-ig a konzervatívok, a nagy földbirtokosok és az egyház támogatásával.

Guatemalában „liberális forradalom” kezdődött 1871-ben Justo Rufino Barrios vezetésével, aki az ország modernizálásán dolgozott, megújította a kereskedelmet, új növények termesztését, új ipari termékek előállítását kezdeményezte. Ekkoriban a kávé lett Guatemala legfontosabb terméke. Barrios törekedett Közép-Amerika újraegyesítésére. Ezért sikertelen háborúba vitte országát, életét 1885-ben a csatamezőn vesztette el a Salvador elleni harcban.

1944-től[szerkesztés]

1944. október 20-án Francisco Javier Arana őrnagy és Jacobo Arbenz Guzmán százados puccsal eltávolította az addigi kormányt. A puccsban nagyjából 100 embert öltek meg. Katonai junta alakult, amelyet Arana, Arbenz és Jorge Toriello Garrido vezetett. Ők írták ki Guatemala első szabad választását, amin 84%-os többséggel a híres író és tanár, Juan José Arévalo Bermejo nyert, aki akkor már 14 éve Argentínában élt száműzetésben. Arévalo volt Guatemala első demokratikusan megválasztott elnöke, hivatali idejét pedig teljesen kitöltötte. Kereszténydemokrata politikát folytatott, eszménye az amerikai New Deal politika volt. A földbirtokosok és a felső osztály kommunistának tartotta.

Ekkoriban kezdődött a hidegháború az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió között, ami jelentékeny hatással volt Guatemala történetére. Az 1950-es évektől az 1990-es évekig az amerikai kormány közvetlenül támogatta a guatemalai hadsereget kiképzéssel, fegyverrel és pénzzel.

1954-ben Arévalo szabadon választott utódját, Jacobo Arbenzet az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) puccsal megdöntötte. Az új elnök Carlos Castillo Armas ezredes lett, aki 1957-ig maradt hatalmon, akkor saját testőrségének tagjai ölték meg.

A rákövetkező választáson Miguel Ydígoras Fuentes tábornok kezébe került az irányítás.

Polgárháború (1960-1996)[szerkesztés]

1960. november 13-án polgárháború (wd) kezdődött, amikor baloldali fiatal katonatisztek egy csoportja sikertelen lázadást vezetett Ydigoras Fuentes tábornok kormánya ellen.

Ydígoras hozzájárult, hogy Guatemalában képezzenek ki 5000 Castro-ellenes kubait. Petén térségében repülőteret adott át számukra, ahonnan a sikertelen disznó-öböli akció indult 1961-ben. Ydígoras kormánya 1963-ban távozott a hatalomból, amikor a légierő megtámadott több laktanyát. A puccsot a védelmi miniszter, Enrique Peralta Azurdia vezette.

Az 1976-os földrengésben összedőlt házak a fővárosban

A hatvanas években jobboldali paramilitáris szervezetek alakultak, ilyen volt a „Fehér Kéz” (Mano Blanca) és az Antikommunista Titkos Hadsereg (Ejército Secreto Anticomunista). Ezek a szervezetek hozták létre a rossz hírű halálbrigádokat. Az Amerikai Egyesült Államok Hadseregének Különleges Csapatai (a zöldsapkások) kiképzőket küldtek Guatemalába, hogy az ottani hadsereget modern gerillaellenes erővé alakítsák át.

Mexikóból újabb gerillák érkeztek a nyugati felföldre 1972-ben. 1976. február 4-én erős földrengés döntött romba több várost és 25 000 halottat követelt. Az 1970-es években két új gerillaszervezet született, a Szegények Partizánhadserege (EGP) és a Felfegyverzett Nép Szervezete (ORPA). Az évtized végén tevékenységük erősödött, városi és vidéki gerillaharc alakult ki, főleg katonai létesítményeket támadtak és a hadsereg civil segítőit. 1979-ben az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Jimmy Carter betiltott minden támogatást a guatemalai hadseregnek, mert az rendszeresen megsértette az emberi jogokat.

1980-ban kicse indiánok egy csoportja behatolt a spanyol nagykövetségre, tiltakozásul a hadsereg vidékükön folytatott tömeggyilkosságai ellen. A guatemalai kormány támadást indított az épület ellen. Az kigyulladt, majdnem mindenki meghalt, aki bent volt. A kormány állítása szerint az aktivisták gyújtották fel az épületet és áldozták fel magukat. A spanyol nagykövet szerint, aki túlélte a támadást, a guatemalai rendőrök szisztematikusan megöltek minden bent lévőt, és ők gyújtották fel az épületet, hogy leplezzék tettüket. Ezért a spanyol kormány megszakította a diplomáciai kapcsolatot Guatemalával. 1982-ben négy gerillaszervezet egyesült. Az egyesült szervezet a salvadori és a nicaraguai gerillamozgalom, valamint a kubai kormány befolyása alatt állt. Együttesen jóval erősebbekké váltak. Válaszként a hadsereg az egész országra kiterjesztette a felperzselt föld taktikáját. Több mint 45 000 guatemalai menekült Mexikóba. A mexikói kormány menekülttáborokat létesített Chiapas és Tabasco államokban.

Katonai kormányok sora után 1986-ban szabad választásokat tartottak, ahol a Kereszténydemokrata Párt jelöltje, Vinicio Cerezo Arévalo nyert. Rigoberta Menchú 1992-ben Nobel-békedíjat kapott, mert felhívta a nemzetközi közvélemény figyelmét a bennszülött lakosság ellen irányuló, a kormány által támogatott népirtásra.

A guatemalai polgárháború 1996-ban ért véget a gerillák és Álvaro Arzú elnök által kötött békével. A tárgyalások ENSZ-védnökséggel folytak, Norvégia és Spanyolország közvetítésével. Mindkét oldal jelentős eredményeket ért el. A gerillaharcosokat lefegyverezték, és földet kaptak. Az ENSZ által szponzorált megbékélési bizottság („Történeti Igazságtétel Bizottsága”) szerint az állam által támogatott paramilitáris erők követték el a háború alatt az emberi jogok megsértésének 93%-át. A háború első tíz évében az államilag támogatott terror fő áldozatai diákok, munkások, értelmiségiek és ellenzékiek voltak, de az utolsó években főleg vidéki maja farmerek ezrei és más, nem harcoló emberek estek áldozatul. Több mint 450 maja falut égettek fel, több mint egymillió ember kényszerült elhagyni lakhelyét. Bizonyos térségekben, mint például Baja Verapaz megyében, az igazságtételi bizottság szerint a guatemalai állam politikája a különböző etnikai csoportok elleni népirtás volt.

A 20. század végétől[szerkesztés]

1999-ben Bill Clinton amerikai elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok hibázott, amikor támogatta azt a guatemalai hadsereget, amely brutálisan civileket gyilkolt.

A békeszerződés óta Guatemalában egymást követték a demokratikus választások, a legutolsó 2007-ben volt. A legutóbbi kormányok szabadkereskedelmi megállapodásokat írtak alá a többi közép-amerikai országgal, kétoldalú egyezményeket kötöttek Mexikóval és Panamával.

Guatemalában továbbra is igen magas a gyilkossági ráta, és rendkívül kevesen kapnak ezért büntetést.

Közigazgatása és politikai rendszere[szerkesztés]

A Nemzeti Kongresszus (a törvényhozó testület) épülete, Guatemalaváros

Alkotmány, államforma[szerkesztés]

Guatemala elnöki rendszerű köztársaság, ahol az elnök egyben állam- és kormányfő is.

Törvényhozás, végrehajtás, igazságszolgáltatás[szerkesztés]

A végrehajtó hatalmat a kormány gyakorolja. A törvényhozó hatalom a nemzeti kongresszus. Az igazságszolgáltatás független a végrehajtó és a törvényhozó hatalomtól.

Közigazgatási beosztás[szerkesztés]

Az ország 22 megyére (departamentos) van felosztva, melyek a következők:

Guatemala
  1. Petén
  2. Huehuetenango
  3. Quiché
  4. Alta Verapaz
  5. Izabal
  6. San Marcos
  7. Quetzaltenango
  8. Totonicapán
  9. Baja Verapaz
  10. El Progreso
  11. Zacapa
  12. Sololá
  13. Chimaltenango
  14. Sacatepéquez
  15. Guatemala
  16. Jalapa
  17. Chiquimula
  18. Retalhuleu
  19. Suchitepéquez
  20. Escuintla
  21. Santa Rosa
  22. Jutiapa

Politikai pártok[szerkesztés]

Védelmi rendszer[szerkesztés]

Népesség[szerkesztés]

Képek
Guatemalaváros egy része
Guatemalaváros egy része
Zunil, egy vidéki kisváros
Zunil, egy vidéki kisváros
Indián asszonyok
Indián asszonyok
Tzutuhil indián férfiak Santiago Atitlánban
Tzutuhil indián férfiak Santiago Atitlánban
Esquipulas bazilikája
Esquipulas bazilikája
Virágpiac, Chichicastenango
Virágpiac, Chichicastenango
Nyelvek az országban. A Castilian a spanyolt jelöli.
Nyelvek az országban. A Castilian a spanyolt jelöli.

Guatemala lakossága 2018-ban 17,2 millió fő. A lakosság túlnyomó többsége az ország déli felében lakik, különösen a hegyvidéki régiókban; ezen túl a lakosság mintegy fele vidéken él. 2020-ban a városi népesség a teljes népesség 51,8% -a.[9]

Népességének változása[szerkesztés]

A népesség alakulása 1960 és 2018 között
Lakosok száma
4 140 636
4 864 495
5 719 315
6 668 975
7 731 210
8 890 329
10 214 623
11 765 738
13 648 307
17 263 239
1960196619721978198419901996200220082018
Adatok: Wikidata

Legnépesebb települések[szerkesztés]

Nyelvi összetétel[szerkesztés]

Az országban a hivatalos nyelv a spanyol, de még különböző indián nyelvek is ismeretesek, használtak. 2011-ben a lakosság 11,0%-a beszélte a kicse, 8,3%-a a kekcsi, 7,8%-a a kakcsikel, 5,2%-a a mam és 0,8%-a a kanhobal nyelvet.[10]

Etnikai összetétel[szerkesztés]

Általánosságban elmondható, hogy a lakosság legnagyobb része indián (kb. 40%) és mesztic (kb. 40-45%). A maradék nagy része fehér. A fekete, mulatt és zambo népesség elenyésző arányt képvisel.

A népesség etnikai összetételéről igen eltérő adatok születtek:[11][12][13]

  • kb. 36-44%-a indián eredetű (elsősorban maja, vagy az egyik etnikai alcsoportjához tartozó),
  • kb. 40-56%-a mesztic (indián-fehér keverék),
  • a maradék: fehér, fekete, mulatt (afrikai-fehér keverék), zambo (afrikai-indián keverék), egyéb.

Vallási összetétel[szerkesztés]

2010-es felmérés szerint a lakosság 47%-a római katolikus, közel 40%-a protestáns, a maradék egyéb (ateista, törzsi vallású stb.)[14]

Szociális rendszer[szerkesztés]

Gazdasága[szerkesztés]

Quetzaltenango környéki mezőgazdasági táj


Gazdasága: agrárország. A főváros az ország egyetlen milliós agglomerációja, legjelentősebb ipari, kulturális, közlekedési és pénzügyi központja.

  • A GDP (reál) növekedési üteme: 4% (2014-ben), 3,7% (2013-ban), 3% (2012-ben).
  • A GDP összetétele 2014-ben, származási szektoronként: mezőgazdaság: 13,3%, ipar: 23,5%, szolgáltatások: 63,2%.
  • A munkaerő foglalkozása (2017): mezőgazdaság: 31,4%, ipar: 12,8%, szolgáltatások: 55,8% .[15]

Mezőgazdaság[szerkesztés]

Gazdaságának alapja a mezőgazdaság. Főbb termesztett növényei: cukornád, kukorica, banán, kávé, gyapot, bab, kardamom.[15]

Ipar[szerkesztés]

Ásványkincsei közül a nikkel, az ólom, a cink, az antimon az említésre méltóak.

Ásványkincsei (kőolaj, nikkel-, réz-, cinkérc) nagyrészt kiaknázatlanok. Ipara elsősorban a mezőgazdaság terményeit (kávé, cukornád, banán, gyapot) dolgozza fel. Jelentős még a textília és a ruhanemű előállítása, valamint a bútorgyártás, a gumifeldolgozás. Az országban a Hino és a Toyota gyárt gépjárműveket.

Kereskedelem[szerkesztés]

Fő áruk: [9]

  • Exporttermékek: cukor, kávé, kőolaj, ruházat, banán, gyümölcs és zöldség, kardamom, drágakövek és fémek, villamos energia, rum (Ron Zacapa).
  • Importtermékek: üzemanyag, gépek és szállítóeszközök, építőanyagok, gabona, műtrágyák, villamos energia, ásványi és vegyi termékek, műanyagok és ipari termékek.

Főbb kereskedelmi partnerek 2017-ben:[15]

  • Export:  USA 33,8%, El Salvador 11,1%, Honduras 8,8%, Nicaragua 5,1%, Mexikó 4,7%
  • Import:  USA 39,8%, Kína 10,7%, Mexikó 10,7%, El Salvador 5,3%

Az országra jellemző egyéb ágazatok[szerkesztés]

Az ország lakói közül sokan a trópusi fafajták kitermeléséből és a halászatból élnek. Jelentős a turizmus is.

Jelentős a kábítószercsempészet. Mexikó közelsége teszi Guatemalát a kábítószerek (különösen a kokain) fő tranzithelyévé. Becslések szerint évente 1000 millió tonna kokaint csempésznek be az országba, elsősorban az amerikai piacnak szánva.[9]

2016-ban a guatamalai kormány becslése szerint átlagosan 4500 hektár ópiummákot termesztettek.[9]

A pénzmosás is komoly probléma.[9]

Környezet[szerkesztés]

A szegény emberek egy része hulladéklerakókban „bányászik”, kutat értékes hulladékfajták után.[16]

Közlekedés[szerkesztés]

Az úgynevezett "csirkebusz". Santa Catarina, Guatemala, 2007 - videó

Az ország közlekedése fejletlen.

Vasút[szerkesztés]

A vasúthálózat hossza 886 km. A vasúthálózat megléte ellenére 2007-ben az összes vasúti szolgáltatást 2007-ben felfüggesztették, és még a 2010-es évek végén sem közlekedik személy-, sem tehervonat az országban.[9]

Légi[szerkesztés]

2013-ban a repülőterek száma 291 volt; 2017-ben ebből burkolt pályájú tizenhat.[9] Az országban néhány nemzetközi repülőtér is működik: Guatemalaváros mellett a La Aurora, valamint Quetzaltenango és Flores közelében is található egy-egy.

Vízi[szerkesztés]

Fő tengeri kikötők: [9]

  • Puerto Quetzal
  • Santo Tomás de Castilla

Kultúra[szerkesztés]

Képek a kultúráról
Lányok hagyományos öltözetben
Lányok hagyományos öltözetben
Hagyományos szőnyegszövés
Hagyományos szőnyegszövés
Jelmezes táncosok
Jelmezes táncosok
Maszkok vevőre várva a piacon
Maszkok vevőre várva a piacon
Zenészek Antigua Guatemalában
Zenészek Antigua Guatemalában
San Andrés Xecul temploma
San Andrés Xecul temploma
La Merced-templom (Nuestra Señora de la Merced), Antigua Guatemala
La Merced-templom (Nuestra Señora de la Merced), Antigua Guatemala
Az Antigua Guatemala-i községi palota
Az Antigua Guatemala-i községi palota
A posta épülete a fővárosban
A posta épülete a fővárosban
A quetzaltenangói városháza
A quetzaltenangói városháza
Lányok hagyományos öltözetben Chichicastenangóban
Lányok hagyományos öltözetben Chichicastenangóban
Fájl:Inauguracion09 06.jpg
Női kosztümök az 1970-80-as évekből
Női kosztümök az 1970-80-as évekből
Quiriguá romjai
Quiriguá romjai
Maja oszlop, Quiriguá
Maja oszlop, Quiriguá
Marimbazenészek

Oktatási rendszer[szerkesztés]

A főváros nyújt otthont az ország legrégebbi és legnagyobb egyetemének a Szent Károly Egyetemnek, melyet még 1676-ban alapítottak.

Kulturális intézmények[szerkesztés]

Könyvtára az 1879-ben alapított Nemzeti Könyvtár, és az 1880 óta fennálló Nemzeti Levéltár. De a fővárosban található a legtöbb múzeum is: a Természettudományi Múzeum, Nemzeti Régészeti és Etnológiai Múzeum, Nemzeti Történelmi Múzeum, Modern Művészetek Múzeuma, Popol Vuh Múzeum, Népművészeti Múzeum is.

Kulturális világörökség[szerkesztés]

A mai Guatemala területén virágzott a maja civilizáció. A spanyol hódítás után a korai gyarmati korszakban is fontos központ volt ez a táj. Így a világ kulturális örökségéhez tartozik az UNESCO szerint:

Művészetek[szerkesztés]

  • Építészet
  • Képzőművészetek
  • Irodalom
  • Filmművészet

Zene[szerkesztés]

A nemzeti hangszer a marimba.

Hagyományok és néprajz[szerkesztés]

Illemtan - szokások[szerkesztés]

Egész Latin-Amerikában talán a guatemalai a leghivatalosabb nemzet. A guatemalai társasági és üzleti kultúra a tárgyszerű, de személyes jellegű kapcsolatokon alapul. A helyiek nem tekintik a munkát az élet leglényegesebb elemének, mégis szigorúan tartják magukat azokhoz a szabályokhoz, melyek e fontos területen érvényesek. A nők helyzete a hagyományosan férfiuralmi Guatemalában másodlagos, habár sokuknak van üzleti vállalkozásuk és így meglehetős személyes szabadsággal rendelkeznek.

A szokásos üdvözlési forma férfiak és nők között egyaránt a kézfogás. Ez általában nem erőteljes, de meglehetősen hosszan-tartó. A nők kézfogás helyett sokszor megveregetik egymás karját vagy vállát. Baráti viszonyban álló férfiak illetve nők esetenként megölelik és arcon csókolják egymást.[17]

  • A beszélgetőpartnerek szemkontaktust tartanak. Ennek elmulasztása őszintétlenséget, tiszteletlenséget mutat.
  • Az alkudozást mindenhol elvárják, kivéve a nagyobb áruházakat.
  • A guatemalaiak visszafogottan, halkan beszélnek. A hangoskodást nem szeretik és durvának, tiszteletlennek tartják.
  • Vendégségbe illik kisebb ajándékot vinni (pl. bort, francia konyakot, édességet, virágot). Dicsérjük meg partnereinket, főleg jó-szándékú emberi magatartásuk végett.
  • Ha vacsorameghívást kapunk, úgy készüljünk, hogy hétköznapokon este 11 óráig, hétvégén pedig éjfélig ott maradhassunk.
  • Társalgás során kerüljük a faji kérdésekkel, a vallással, a politikával és a szexualitással kapcsolatos témákat. Ne emlegessük a violenciát sem, ami az országban régóta tartó és napjainkban is folytatódó politikai erőszakhullámot jelenti. Továbbá az emberi jogok firtatásába se bonyolódjunk bele. Ezzel szemben a család, a gyerekek és a munka megfelelő beszédtéma lehet.
  • Ha egy kérdést egyszerre intézünk nőhöz és férfihoz, azt többnyire a férfi válaszolja meg. Ez főleg vidéken szokás. Ha a nővel kívánunk beszélgetni, azt ne a férfi jelenlétében tegyük.
  • Tájékozódjunk az ország történelméről és kultúrájáról. Érdeklődésünk kedvező benyomást tesz, akárcsak az, hogy spanyolul próbálunk beszélni.
  • Ne beszéljünk az USA-ról úgy, hogy Amerika, ez bántó az itteni lakosokra nézve, hiszen Guatemala is ugyanazon földrészen található.

Gasztronómia[szerkesztés]

A fővárosban sokféle étterem áll a turisták rendelkezésére, vidéken egyszerű étkezdék, ún. comedorok vannak. A szokásos népi menü: leves (sopa), babos rizs csirkeaprólékkal (arroz con pollo). A kenyeret kukoricalepény (tortilla) helyettesíti.

Gyakori ételek: a különféle töltelékű tortilla (enchilada), sült-töltött tortilla (taco), zsíros masszából készült tortilla húsos-tojásos töltelékkel (tamal), káposztával töltött tortillatekercs (tamal russo), tortilla főtt marhahússal és csípős mártással (nacatamal), ropogósra sütött töltött tortilla (tostada) stb.[18]

Turizmus[szerkesztés]

Képek

Javasolt oltás a Guatemalába utazók számára:

Malária elleni gyógyszer (az ország északi részében nagy a fertőzés kockázata).

Kötelező oltás, ha fertőzött országból érkezik/országon át utazik valaki:

Sport[szerkesztés]

Ünnepek, népszokások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2017/02/weodata/weorept.aspx?pr.x=32&pr.y=7&sy=2015&ey=2022&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&c=258&s=NGDPD%2CPPPGDP%2CNGDPDPC%2CPPPPC&grp=0&a=
  2. Worldometers
  3. Worldometers 2020
  4. Solano, Luis (2012). Contextualización histórica de la Franja Transversal del Norte (FTN) (PDF). Centro de Estudios y Documentación de la Frontera Occidental de Guatemala.
  5. Working Together to Protect U.S. Organizations Overseas (angol nyelven). www.osac.gov. (Hozzáférés: 2022. július 7.)
  6. Daniel, Frank Jack. „EXCLUSIVE U.S. backing for Guatemala drug cartel fight key to ending graft, minister says”, Reuters, 2021. május 5. (Hozzáférés ideje: 2022. július 7.) (angol nyelvű) 
  7. Mynor Toc, Antonio Ixcot: Sí nevó en Guatemala y esta es la explicación (spanyol nyelven). Prensa Libre, 2017. április 21. (Hozzáférés: 2017. július 12.)
  8. http://www.maya-archaeology.org/FLAAR_Reports_on_Mayan_archaeology_Iconography_publications_books_articles/23_Ceiba-pentandra-sacred-tree-for-Classic-Maya_Revue_Magazine-Mar-2011.pdf
  9. a b c d e f g h CIA World Factbook
  10. Guatemala általános jellemzése (spanyol nyelven) (PDF). INE. (Hozzáférés: 2014. augusztus 4.)
  11. Etnografía de Guatemala según la INE
  12. Etnografía de Guatemala según Universia
  13. Etnografía de Guatemala según CIA World
  14. Archivált másolat. [2018. január 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 10.)
  15. a b c Archivált másolat. [2015. október 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. szeptember 24.)
  16. A hulladékbányászatról (angol cikk)
  17. Az üzleti kultúra enciklopédiája, Gemini Budapest Kiadó, 1998.
  18. Balázs Dénes: Közép-Amerika, 1985.

Források[szerkesztés]

  • Midi Világatlasz, Nyír-Karta és Topográf Kiadó, 2003, ISBN 963-9516-63-5
  • Trunkó László: Guatemala - Közép-Amerika legváltozatosabb országa, Természet világa: természettudományi közlöny, 2010. (141. évf.) 10. sz. 443-446. old.
  • Guatemala meghódítása, Élet és tudomány, 2005. (60. évf.) 4. sz. 122. old.
  • Kéri András: A maják országa: Guatemala, Természet világa: természettudományi közlöny, 1998. (129. évf.) 2. sz. 61-63. old.
  • Pallagi Mária: Guatemala: Egy közép-amerikai ország osztrák megközelítése, Klió : történettudományi szemléző folyóirat, 1997. (6. évf.) 1. sz. 11. old.
  • Venyin, M.: Guatemala, Természet és technika: természettudományi közlöny, 1953. (12. évf.) 10. sz. 594-598. old.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Guatemala
A Wikimédia Commons tartalmaz Guatemala témájú médiaállományokat.