Día de Muertos

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
«La Catrina», ein av de mest kjende figurane på Día de Muertos.

Día de Muertos, eller Día de los Muertos, er ei meksikansk feiring som finn stad den 1. og 2. november. Dagens feiring er ei blanding av førkolumbiske kulturar og dei katolske høgtidsdagane allesjelersdag og allehelgensdag.[1][2]

Día de Muertos er ein festdag både i Mexico, Spania og Mellom-Amerika i tillegg til store delar av USA der det er mange meksikanarar og folk frå Mellom-Amerika.

Opphavet for feiringa av Día de Muertos i Mexico kjem frå før dei spanske conquistadorane kom til kontinentet. Det er registrert feiringar frå aztekarar, mayaer, purépechaer, nahuaer og totonakarar. Teikn tydar på at feiringane har føregått i fleire tusen år. Tidlegare var det vanleg å behalde hovudskallar som trofe og syne dei fram under ritual som symboliserte døden og atterfødinga.

Før den spanske erobringa blei feiringa utført i juni og juli. Etter at katolisismen fekk innpass, blei feiringa flytta til oktober/november slik at ho passa saman med allesjelersdag.

Galleri[endre | endre wikiteksten]

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

  1. «Dia de los Muertos - De dødes dag i Mexico - Kulturhistorisk museum». www.khm.uio.no. Arkivert frå originalen 10. oktober 2016. Henta 9. oktober 2016. 
  2. Iaccino, Ludovica (29. oktober 2014). «Halloween 2014: How Mexican People Celebrate the Day of the Dead». International Business Times UK. Henta 9. oktober 2016. 

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]

Commons har multimedium som gjeld: Día de Muertos
Spire Denne artikkelen er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.