Hopp til innhald

Hovudside

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Velkomen til Nynorsk Wikipedia
– eit fritt oppslagsverk som alle kan redigera.
I dag er det 15. juni 2024 (oppdater)


Nynorsk Wikipedia har no 169 771 artiklar


Satellittbilde av Gabon

Gabon er ein republikk ved ekvator i vestre Sentral-Afrika. Landet grensar til Kamerun, Republikken Kongo, Ekvatorial-Guinea og Atlanterhavet. Namnet på landet er ei fransk avleiing av Rio de Gabão, eit namn portugisiske utforskarar gav til Gabonelva fordi forma hennar minna om ei kappe med hette, portugisisk gabão.

I 2010 var Gabon eitt landa i Afrika med lågast folketettleik, med cirka 5 innbyggarar per km². Den høgaste folketettleiken var langs kysten og langs dei store elvane. Dei største byane i landet var hovudstaden Libreville og hamnebyen Port-Gentil. Til saman utgjorde innbyggarane i desse kring 35 % av befolkninga. Les meir …

Førre tre vekene:

LavskrikjeOtago-halvøyaItaliensk opera


Dagens skandinaviske artikkel
Michael Bundesen

Michael Bundesen (1949-2020) var en dansk sanger, sangskriver, radio- og tv-vært, især kendt som forsanger i popgruppen Shu-bi-dua.

I 1973 var han med til at starte Shu-bi-Dua sammen med Michael Hardinger. Gruppen udgav singlen "Fed rock", som blev en stor succes, og bandet, der egentlig var tænkt som en engangsforestilling, blev derpå permanent og udgav en stribe album, ofte med humoristiske fordanskninger af engelsksprogede sange. Fx var "Fed rock" baseret på "Jailhouse Rock". Efterhånden begyndte gruppen også at skrive egne numre som "Vuffeli-vov" og "Hvalborg". Bundesen skrev også manuskript til filmen Den røde tråd, som flere af Shu-bi-dua-medlemmerne medvirkede i, og som gruppen skrev musik til.

Han var forsanger i bandet frem til 1984, hvor han forlod bandet for at blive programchef på den nystartede Kanal 2. I 1987 vendte han tilbage til bandet og var forsanger frem til 2011, hvor han blev ramt af en blodprop, der gjorde ham lam i venstre side af kroppen. Læs mere

Systerprojekt
Commons
Felles medialager
Wikinytt
Frie nyhende
Wiktionary
Ordbok og synonymordbok
Wikifrasar
Frie sitat
Wikibøker
Frie bøker
Wikikjelda
Frie kjeldetekstar
Wikispecies
Artskart
Wikiversity
Frie læremiddel
Meta-Wiki
Wikimedia
Wikidata
Fri kunnskapsbase
Wikivoyage
Fri reisehandbok
Dagen i dag
Visste du at …
... byen Pistoia i Italia har gjeve namn til pistolen, som ein produserte her på 1500-talet?
... den danske adelsmannen Erik Rosenkrantz stod bak både Rosenkrantztårnet og Muren i Bergen?
... candela, SI-eininga for lysstyrke, er latin og tyder stearinlys?
... dei to sol-observasjonssatelittane STEREO vart skotne opp for å gje forskarar eit nytt tredimensjonalt djupnesyn mot sola?
... det er registrert 224 ulike fugleartarHerdla, det rikaste fugleområdet i Hordaland?
Tilfeldige fakta frå nokre av artiklane våre
Temasider
Om Wikipedia
Wikipedia er det største prosjektet til stiftinga Wikimedia. Oppslagsverket er fritt til å bruka her og elles. Det baserer seg i stor grad på dugnad, både når det gjeld skriving og retting, og du er velkommen til å delta. To av utgåvene er på norsk; denne nynorske wikipediaen og Wikipedia på bokmål og riksmål med meir enn 600 000 artiklar. Wikipedia finst også på nordsamisk. Wikipedia er støtta av gåver frå brukarane sine, og me tek gjerne imot bidrag.

Grunnprinsipp Spørsmål og svar Hjelp Skriva Endra Arbeidskontoret Samfunnshuset Kontakt