Hovudside

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Velkomen til Nynorsk Wikipedia
– eit fritt oppslagsverk som alle kan redigera.
I dag er det 7. oktober 2020
Nynorsk Wikipedia har no 154 648 artiklar


HSutvald2.svg
Odetta i 1961

Odetta (1930–2008), fødd Odetta Holmes, var ein afroamerikansk songar som song amerikansk folkemusikk, blues og spirituals.

Ho var kjend som røysta til borgarrettsrørsla, og påverka artistar som Joan Baez, Bob Dylan, Janis Joplin, Steve Earle, Kris Kristofferson og Harry Belafonte. I 1963 gav ho albumet Odetta sings Folk songs, som vart det mest populære og meste selde albumet det året. Dette året opptredde ho også under March on Washington, der ho framførte den minnerike «O Freedom». Ho hadde planlagd å opptre ved innsetjinga av Barack Obama som president i januar 2009, men døydde av hjartesjukdom den 2. desember 2008 i New York. Les meir …

Førre tre vekene:

Paul McCartneyÖstbergs Fabriks ABHuaoraniar


HS Skand.svg
Dagens skandinaviske artikkel
Allegoriske figurer for fornuft og visdom i Pietro Testas streg fra 1630.

Fornuft er evnen til bevidst at få mening ud af ting, anvende logik, etablere og verificere fakta, og ændre eller retfærdiggøre praksis baseret på ny eller eksisterende information. Det er tæt associeret med karakteristiske menneskelige aktiviteter såsom filosofi, videnskab, sprog, matematik og kunst og betragtes normalt som et af den menneskelige naturs definitive egenskaber. Fornuft, eller et aspekt af den, henvises somme tider til som rationalitet.

Fornuft er, ligesom vane og intuition, en af de måder hvorpå tænkning kommer fra en idé til en relateret idé. For eksempel er det den metode hvorved fornuftige væsner forstår sig selv tænke over årsag og virkning, sandhed og usandhed, og hvad der er godt eller dårligt. Fornuften forbindes også tæt med evnen til selvbevidst at ændre overbevisning og traditioner, og derfor med evnen til at opnå frihed og selvbestemmelse. Læs mere

Wikimedia-logo.svg
Systerprojekt
Commons-logo.svg
Commons
Felles medialager
Wikinews-logo.svg
Wikinytt
Frie nyhende
Wiktionary-logo-en.svg
Wiktionary
Ordbok og synonymordbok
Wikiquote-logo.svg
Wikifrasar
Frie sitat
Wikibooks-logo.svg
Wikibøker
Frie bøker
Wikisource-logo.svg
Wikikjelda
Frie kjeldetekstar
Wikispecies-logo.svg
Wikispecies
Artskart
Wikiversity-logo.svg
Wikiversity
Frie læremiddel
Wikimedia Community Logo.svg
Meta-Wiki
Wikimedia
Wikidata-logo.svg
Wikidata
Fri kunnskapsbase
Wikivoyage-logo.svg
Wikivoyage
Fri reisehandbok
Datum07.svg
Dagen i dag
PL Wiki CzyWiesz ikona.svg
Visste du at …
... Den svenske antarktisekspedisjonen, som var den første og einaste svenske ekspedisjonen til Antarktis, var spekka med strabasiøse opplevingar men likevel fekk eit vellukka utfall og medverka til stor vitskapleg framgang?
... limnologi er studiet av innlandsvatn?
... mellomdistanseløparen Audun Boysen sette sin langvarige rekord på 800 meter i eit løp han ikkje vann?
... kjeldeserien Diplomatarium Norvegicum viser innhaldet til norske dokument frå før 1570 ordrett og i original språkform?
... vevarar er sosiale fuglar som byggjer reir saman, ofte fleire i ei grein?
Tilfeldige fakta frå nokre av artiklane våre
PL Wiki Aktualnosci ikona.svg
Temasider
Wikipedia-logo-v2.svg
Om Wikipedia
Wikipedia er det største prosjektet til stiftinga Wikimedia. Oppslagsverket er fritt til å bruka her og elles. Det baserer seg i stor grad på dugnad, både når det gjeld skriving og retting, og du er velkommen til å delta. To av utgåvene er på norsk; denne nynorske wikipediaen og Wikipedia på bokmål og riksmål med meir enn 510 000 artiklar. Wikipedia finst også på nordsamisk. Wikipedia er støtta av gåver frå brukarane sine, og me tek gjerne imot bidrag.

Grunnprinsipp Bullet blue.png Spørsmål og svar Bullet blue.png Hjelp Bullet blue.png Skriva Bullet blue.png Endra Bullet blue.png Arbeidskontoret Bullet blue.png Samfunnshuset Bullet blue.png Kontakt