Det keltiske havet

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart som viser Det keltiske havet i Atlanterhavet.

Det keltiske havet (irsk An Mhuir Cheilteach; walisisk Y Môr Celtaidd; kornisk og brytonisk: An Mor Keltek; bretonsk: Ar Mor Keltiek) er eit havområde i Atlanterhavet sør for Irland. Det grenser i aust til St. George's Channel, Bristol Channel og Den engelske kanalen, i tillegg til kystområda av Wales, Cornwall, Devon og Bretagne. Den keltiske arva til dei tilstøytande landområda har gjeve havområdet det namnet det har, først foreslått av E. W. L. Holt i 1921. Den nordlege delen av havområdet vart tidlegare rekna som ein del av St. George's Channel og den sørlege delen hadde ikkje noko eige namn. Behovet for eit eige namn på havområdet oppstod på grunn av at området har felles geologi og hydrologi. Namnet vert i dag hovudsakleg nytta av oljebransjen og fiskeindustrien.

Den sørlege og vestlege grensa av havområdet er ikkje klart definert. Holt foreslo at grensa skulle gå der djupet var 200 famner (366 meter), medan Ushant - den internasjonale hydrografiske orgnisasjon - definerer grensa ut frå loksodromer, som dreg havområdet noko lenger sørover.

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

  • Denne artikkelen er basert på ei omsetjing av artikkelen Celtic Sea frå Engelsk Wikipedia der følgjande kjelder mellom anna vart nytta:
  • IHO sine grenser for havområde (side 39, seksjon 21A).
  • Koordinatar: 50°30′N 7°54′W