Fil:COLLECTIE TROPENMUSEUM Draadpop voorstellende een wit geklede man in een stuk over AIDS TMnr 5550-16.jpg

Sideinnhaldet er ikkje støtta på andre språk.
Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket

Opphavleg fil(407 × 700 pikslar, filstorleik: 184 KB, MIME-type: image/jpeg)

Denne fila er frå Wikimedia Commons og kan verta nytta av andre prosjekt. Skildringa frå filskildringssida der er vist nedanfor.



Følgjande er henta frå filomtalen åt denne fila på Wikimedia Commons:


Skildring

Nederlands: MarionetNederlands: Draadpop, voorstellende een wit geklede man in een stuk over AIDSEnglish: Wooden string puppet, representing a man in a white suit
Tittel
Nederlands: Marionet
Nederlands: Draadpop, voorstellende een wit geklede man in een stuk over AIDS

English: Wooden string puppet, representing a man in a white suit
Skildring
Nederlands: Door middel van eenvoudige houten draadpoppen vertellen de spelers van Compagnie Danaye uit Togo verhalen en legenden. De poppenspeler Danaye (zijn naam betekent "Vergelijk jezelf niet met anderen") leerde in Europa poppenspelen, maar zijn inspiratie komt uit zijn eigen achtergrond. Danaye combineert op zijn eigen manier het Europese en het Afrikaanse poppenspel. De personages zijn dan ook nogal uiteenlopend: van katholieke priesters, via Europese ontwikkelingswerkers, naar Afrikaanse mensen en geesten. In de ogen van Danaye zijn de poppen heilig, omdat ze op de beelden lijken die de geesten van de voorouders voorstellen. In beide gevallen wordt geheiligd hout gebruikt. Er treden ook geesten op in zijn stukken. Hij stelt het zo: "We zijn met God verbonden door onzichtbare draden".

Praktisch alle leden van de groep zingen en bespelen muziekinstrumenten (trommen en kleinere percussie instrumenten). De taal wordt aangepast aan het gebied waar wordt opgetreden.

Het stuk "AIDS! Als ik dat geweten had!" werd geschreven door Danaye, samen met leden van de Togolese Associatie van Vrouwen tegen Aids (A.T.F.S.). De draadpoppen die in dit stuk optreden zijn door Danaye en zijn groep gemaakt, evenals de muziekinstrumenten en het achterdoek. Ze zijn door het Tropenmuseum aangekocht, na een optreden in Dapaong in het noorden van Togo, op 1 December 1993 (internationale AIDS-dag).

Zo vertellen Danaye en zijn groep door middel van poppenspel oude traditionele verhalen, maar geven ze ook kritiek op de actuele situatie en lichten ze de mensen voor over AIDS.

Deze poppen (5550-11 t/m 20) stellen de Professor en een groep mensen voor. De professor legt uit wat aids betekent, wat de oorzaken zijn en hoe het wordt overgedragen. De ziekte is niet te genezen. Je kunt het alleen voorkomen. Door veilig te vrijen (met een condoom), en niet vreemd te gaan. Sommige toehoorders zijn erg geschrokken, maar anderen geloven de professor niet. Ze gaan vrolijk door en ontmoeten hun liefjes in de bar 'Mijn voet, jouw voet'. Ze maken grapjes over aids en zeggen dat het een uitvinding is van de blanken om hen angst aan te jagen en te beletten om te vrijen...Pas als een van de groepsleden overlijdt en een paar anderen seropositief zijn, dringt het tot hen door wat aids is.
Dato før 1994
date QS:P571,+1994-00-00T00:00:00Z/7,P1326,+1994-00-00T00:00:00Z/9
Dimensjonar UkjentUnknown dimensions
Museumsnummer
5550-16
Merknader
Nederlands:
Culturele Herkomst: Westelijke Guinee kustgebied
Functionele categorie: aanschouwelijk maken, explicatie, overdracht, marionettes; string puppets; shadow puppets, poppen, marionetten, schaduwpoppen, visualiseren, visualization, explanation, explication
Geografische Herkomst: Lomé
Materiaal - hoofd: hout
Materiaal - overig: katoen, verf
Objecttrefwoord: marionetten, toneelpoppen
Techniek: Beschilderd, Gesneden
Kjelde/Fotograf Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

Lisensiering:

w:nn:Creative Commons
namngjeving del på same vilkåra
Denne fila er lisensiert under lisensen Creative Commons Namngjeving-DelPåSameVilkåra 3.0 Unported
Du står fritt til å:
  • til å dela – til å kopiera, distibuera og overføra arbeidet
  • til å blanda – til å endra verket
På desse vilkåra:
  • namngjeving – Du lyt godskriva verket på den måten som opphavpersonen eller lisensgjevaren har oppgjeve (men ikkje på ein slik måte at det kan verka som om dei går god for deg eller måten du nyttar verket på).
  • del på same vilkåra – Om du remiksar, omarbeider, eller på annan måte byggjer på dette verket, kan du berre distribuera resultatet under den same eller ein samsvarande lisens som denne.
This file by Tropenmuseum was uploaded as part of the Share Your Knowledge project developed within WikiAfrica. WikiAfrica

Bilettekstar

Skriv inn ei line med tekst som skildrar fila

Element som er med i denne fila

motiv

image/jpeg

b05e6037f5a2b8746f6717ecc09361d067bcf14c

188 389 Byte i informatikk

700 piksel

407 piksel

Filhistorikk

Klikk på dato/klokkeslett for å sjå fila slik ho var på det tidspunktet.

Dato/klokkeslettMiniatyrbileteOppløysingBrukarKommentar
gjeldande21. juli 2012 kl. 11:33Miniatyrbilete av versjonen frå 21. juli 2012 kl. 11:33407 × 700 (184 KB)M.casanova

Den følgjande sida bruker denne fila:

Utvida informasjon