Palnatoke

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Gå til: navigering, søk
Broom icon.svg Denne artikkelen kan ha godt av ei opprydding for å nå ein høgare standard og/eller for å verta i tråd med standardoppsettet. Sjå korleis du redigerer ei side og stilmanualen for hjelp.

Palnatoke eller Toke Palnasson var ein dansk høvding og segnhelt på Fyn i Danmark på midten av 900-talet. I samsvar med Sagaen til jomsvikingane var Palnatoke den som grunnla Jomsborg og gav lovane for staden. Antakeleg er Palnatoke ein historisk person som sidan har fått knytt ein rekkja vandresagn til namnet sitt.

I kamp mot Harald Blåtann[endre | endre wikiteksten]

I samsvar med Sagaa til jomsvikingane oppfostra Palnatoke kong Harald Blåtann sin son Svein Tjugeskjegg. Palnatoke skal ha vore ivrig tilhengar av den gamle norrøne trua og motsette seg heftig nyordninga med Kvitekrist. Harald Blåtann hadde tillate tyske misjonærar frå erkebiskopen i Hamburg-Bremen å misjonera i Danmark, og kongen sjølv lét seg døypa ein gong i åra 960-965. Antakeleg var Palnatoke mektig nok til å opponera mot danskekongen og nekta å la seg døypa. Ein annan grunn skal vera at Palnatoke var soneson av den svenske jarlen i Gøtaland, Ottar, som vart drepen då Harald Blåtann invaderte Gøtaland. I samsvar med dette, støtta Palnatoke fostersonen Svein i eit opprør mot kong Harald.

Det er fleire kjelder som hevdar at Svein erobra kongmakta frå sin gamle far. Ein av kjeldene er Snorre Sturlason i Heimskringla som skriv:[1]

«Svein, son til kong Harald, han som sidan vart kalla Tjugeskjegg, kravde rike av far sin kong Harald; men det gjekk då som før, at kong Harald ville ikkje dela Danevelde i to, og ville ikkje gje han noko rike. Då fekk Svein seg hærskip og sa at han ville i viking. Men då heile flåten hans var komen saman, og dessutan Palna-Toke av jomsvikingane hadde kome for å hjelpa han, så segla Svein til Sjælland og inn i Isefjorden. Der låg kong Harald, far hans, med skipa sina, han skulle ut i leidang. Svein la til strid med han, det vart eit stort slag; folk gjekk over til kong Harald, så Svein kom til å kjempa mot overmakt, og så flykta han. Kong Harald fekk sår der, og døydde av dem. Deretter vart Svein teke til konge over Danmark.»

Ifølgje ein sein overlevering var det Palnatoke som var Harald Blåtanns banemann ved å ha gjeve han eit døyeleg sår i bakenden med eit pileskudd. Etter sigande skal kongen ha bøygd seg framover då Palnatoke skaut og at pila skal ha kome ut gjennom munnen.

Harald Blåtann døydde anten i 985 eller året etter. Palnatoke skal deretter ha drege til Jomsborg på den nordtyske kysten, innstifta dei lovane som danna grunnlaget for dette mannsforbundet av leigekrigarar og vikingar, og sjølv døydde han kort tid etter.

Føre  Wilhelm Tell[endre | endre wikiteksten]

Andre segn, blant anna Saxo Grammaticus, forteljar om ein dugeleg bogeskyttar ved namn Toke som antakeleg er den same som Palnatoke. Etter å ha tømt nokre beger med mjød skal Palnatoke ha skrytt av at det å skyta eple på stokkar ikkje var nokon større kunst. Kongen skal då ha beordra Palnatoke å bevisa det ved å skyta eit eple frå hovudet på sin eigen son. Palnatoke plasserte eit eple på hovudet til sonen, bad han stå stille, greip tre piler, og brukte den eine til skyta eplet av hovudet til sonen.

Kongen spurde så kvifor han hadde gripe tre piler. Palnatoke svara då dei andre to var til å hemna sonen med dersom han hadde treft sonen med pila.

I ein anna forteljing, som kanskje er lånt frå eit endå eldre svensk segn, vert det fortalt at kong Harald Blåtann ein gong skal ha tvinga Palnatoke til å springa ned berget Kullen i det nordvestlige Skåna, og at Palnatoke skal ha brukt ski for å skli nedover berget.

Desse segnene er vorten gjevne att i omforma segn i den germanske språkgruppa som Holstein, England og kan vera opphavet til segna i Sveits om Wilhelm Tell. Allereie i 1760 vart det publisert eit skrift i Bern som argumenterte med at legenda om Wilhelm Tell sannsynlegvis hadde sitt opphav i den danske segna om Palnatoke. Dette synet var ikkje populært i Sveits der Wilhelm Tell vert vurdert som ein nasjonalhelt og der det store fleirtalet sveitsarar er overtydd om at han er faktisk skikkelse. Sveitsiske historikarar har derimot ikkje funne haldepunkt som provar Wilhelm Tell sin eksistens, og i eit skrift i 1891 vart William Tell avvist som eit oppdikta segn.[2]

Palnatokes si ætt[endre | endre wikiteksten]

Palnatoke skal ha vore son av Palner Tokesson og Ingeborg, ei dotter av Ottar Jarl. Palnatoke skal ha vore far til Aki eller Fara.

Sjå òg[endre | endre wikiteksten]

  • Hemings þáttr Áslákssonar

Referansar[endre | endre wikiteksten]

  1. Snorres kongesagaer
  2. Palnatoke and Son