Strathspey

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
For andre tydingar av oppslagsordet, sjå dansen strathspey.
Strathspey
region
Utsyn mot Cairngorms over Strathspey.
Land  Skottland
Kart
Strathspey
57°27′ N 3°18′ W

Strathspey (skotsk-gælisk Srath Spè, engelsk Speyside) er eit område rundt dalføret som følgjer elva Spey i området Highland i Skottland. Det anglifiserte namnet er «Speyside». Hovudbyen i området er Grantown-on-Spey. Dette er òg eit betydeleg område for produksjon av skotsk whisky med høg konsentrasjon av destilleri, mellom anna Glenfiddich og Balvenie.

Omgrepet «Strathspey» viser vanlegvis til den øvre delen av dalføret (strath) frå kjelda til elva Spey og ned til hovudbyen Grantown-on-Spey, medan den anglifiserte forma, Speyside, viser til området frå Grantown-on-Spey til munningen av elva ved bukta Spey Bay.[1] Det har vore ein del kontroversar om forsøk på å anglifisera namnet til Spey Valley. Turistområdet frå sør startar ved Dalwhinnie og fortset nordover langs vegen A9 mot Newtonmore, Kingussie, Aviemore og vidare mot Grantown-on-Spey. Den kanadiske kjøpmannen Robert Simpson, grunnleggaren av Simpsons varehus, var fødd i Speymouth i Strathspey i 1834.[2][3]

Speyside er eit av fremste sentera i den skotske whiskyindustrien, med ein høg konsentrasjon av single malt-destilleri i regionen, inkludert Glenfiddich og Balvenie.

Skotske Malt Whisky Trail er eit turismeinitiativ med sju fungerande Speyside-destilleri, eit historisk destilleri og Speyside Cooperage. Konseptet blei oppretta på byrjinga av 1980-talet. Regionen er naturleg for whiskydestillatørar på grunn av tre fordelar: han er nær byggardar, omfattar elva Spey og er nær hamna i Garmouth.[4] Regionen husar òg Spirit of Speyside Whisky Festival.[5]

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

  1. «strath», Merriam-Webster
  2. «The Robert Simpson Company», HBC Heritage
  3. «Biography – Simpson, Robert», Dictionary of Canadian Biography, bind XII (1891-1900)
  4. Shatzman, Celia (30. april 2012): «Exploring Scotland's Historic Whisky Trail», BBC
  5. Anderson, Deborah (24. april 2021): «Whisky festival comes of age with virtual festival for second year running», HeraldScotland.