Aptering på skip

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
For skogbruksomgrepet, sjå aptering.

Aptering (frå latin aptare, 'festa, tilpassa') på skip er nemninga for den siste fasen i innreing av eit skip.[1] Då vert fyrst og framst utført alt som har med beboelses- og opphaldsrom for mannskapet og eventuelle passasjerar å gjera. Men aptering kan òg omfatta indretning av kabys, motorrom og styrehus, telegrafistrum etc. Apteringen omfattar òg alt det som høyrer til desse romma.

Aptering av eit skip føregår av naturlege grunnar som noko av det siste under på skipet bygning, og færdiggørelsen skjer ofte etter på skipet stabelafløbning. Med det vert frigjort han bedding, kor på skipet skrog, dekk, overbygning og fremdrivningsmidler mv. vart bygd, så den kan brukast til neste nybygning.

Skipast uregelmæssige form og den betingelser, der kan oppstå under seilas, stiller ein del særlege krav til aptering, som difor vert gjort av handverkarar, som er spesialiserte i dette arbeidet. Ein av dei spesialiserte faggrupper er tømmermannen som trass namnet ikkje kun arbeier med tre, men òg t.d. med stål, aluminium og glasfiberarmeret polyester.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

  1. «aptering». Den Store Danske. Gyldendal. Henta 18. oktober 2018.